Utformning av arbetsproverna
Förutom att anmäla dig via antagning.se ska du även skicka in dina arbetsprover (behörighetsprover). Arbetsproverna utgörs av tre olika uppgifter.
Så här lämnar du in dina arbetsprover
Dina arbetsprover ska lämnas in i en öppen kurs på högskolans lärplattform som heter ”Inlämning av arbetsprover i bild”. Deadline för inlämning är den 15 augusti. För att komma in i den öppna kursen måste du skapa ett konto och registrera dig (om du inte redan har ett konto hos Högskolan Dalarna).
Skapa ett konto och logga in
- Öppna guiden Hjälpsida för Catalog (på engelska).
- Har du redan ett konto på Högskolan Dalarna, behöver du inte skapa ett nytt.
- Logga in i Catalog.
- Registrera "Enroll" dig i kursen, alternativt "Sign in to Enroll".
- Du kommer åt din kurs från katalogens "Dashboard".
Behöver du hjälp?
Vänligen kontakta vår support via mail: support@du.se eller tel: 023-77 80 00.
Uppgifter och bedömningskriterier
Underlaget till varje uppgift samlas i en separat pdf eller mp4. En fil för varje uppgift. Namnge dina filer med ditt för- och efternamn. I slutet på varje uppgiftsfil skriver du även in ditt namn, personnummer, adress, telefonnummer samt mejladress.
Alla tre uppgifterna ska vara godkända för att den sökande ska antas till utbildningen.
Syftet med uppgifterna är att de ska visa olika aspekter av den sökandes förmåga att:
- visuellt gestalta både på förhand givna uppgifter och egna idéer
- arbeta med olika material och tekniker
- reflektera över sitt eget bildskapande
Uppgift
Gestalta en bekant person i en serie om tre bilder där material och teknik är valfria, men använd samma material/teknik för samtliga bilder. Arbeta i dialog med den person som avbildas och framhäv det specifika för personen. I två av bilderna ska personen vara med i bilden, i den tredje ska personen inte vara med utan skildras med hjälp av attribut och/eller en miljö som lyfter fram personens karaktär. För inlämningen gäller att varje bild presenteras dels var och en för sig, dels genom ett fotografi som visar hur bilderna kan presenteras tillsammans, exempelvis på en utställning. Hantverksmässigt framställda bilder, som exempelvis teckningar, målningar etc. fotograferas eller scannas och infogas i en pdf-fil.
Komplettera samma fil med en kort skriftlig kommentar om max 100 ord som redogör för vad som lyfts fram i porträttet och vad valet av material och teknik betyder för bildernas uttryck.
Bedömningskriterier
För att erhålla omdömet godkänt gäller att den sökande:
- i bilderna visar förmåga att gestalta den i texten beskrivna intentionen med porträtten
- kan motivera val av material/teknik samt redogöra för materialets/teknikens betydelse för bildernas uttryck
- visar förmåga att presentera bilderna som en sammanhållen kollektion
- med gott handlag hanterar det valda materialet/tekniken
Om intentionen med porträttserien inte framgår i bilderna och om bilderna inte visar prov på förtrogenhet med valt material/teknik godkänns inte uppgiften.
Uppgift
Utgå ifrån en aktuell nyhetsartikel. Gestalta artikelns innehåll i form av en skulptur. Material och teknik/tekniker väljs helt fritt. Dokumentera gestaltningen med max tre fotografier och bifoga artikeln.
Infoga bilderna i en pdf-fil tillsammans med en kort text om max 100 ord med beskrivning av syftet med gestaltningen och motivering av material och teknikval.
Bedömningskriterier
För att erhålla omdömet godkänt gäller att den sökande:
- visar förmåga att göra en visuell tolkning av en skriven text så att textens huvudbudskap tydligt kommuniceras i gestaltningen
- kan beskriva syftet med gestaltningen och motivera sitt val av material/teknik
- med gott handlag hanterar valda material/tekniker
Om den tredimensionella gestaltningen inte förmedlar textens huvudsakliga innehåll och inte visar prov på förtrogenhet med valda material/tekniker godkänns inte uppgiften.
Uppgift
I denna uppgift presenterar du ditt bildskapande i form av fem arbeten. Dessa kan bestå av tvådimensionella bilder, fotografier, skulpturer alternativt tredimensionella objekt och/eller installationer, animationer etc. För inlämning gäller att bilder och tredimensionella arbeten fotograferas eller skannas och infogas i en pdf-fil. Obs! Minst tre av dessa arbeten ska vara analoga målningar, teckningar eller grafiska verk.
Komplettera med en kort text om max 150 ord med en beskrivning av verken i portfolion. Berätta också om ditt eget bildskapande och vad som är viktigt för dig att uttrycka i olika visuella gestaltningsformer.
Bedömningskriterier
För att erhålla omdömet godkänt gäller att den sökande:
- i portfolion hanterar valda material/tekniker med gott handlag och visar förmåga att åstadkomma önskade visuella uttryck
- visar förmåga att, utifrån de i portfolion ingående arbetena, reflektera över sitt bildskapande avseende både uttryck - färg, form, komposition och innehåll
Om inte de i portfolion ingående arbetena visar förtrogenhet med valda material/tekniker och om intentionerna med det egna bildskapandet inte avspeglas i portfolions innehåll godkänns inte uppgiften.
Arbetsproverna ska vara Högskolan Dalarna tillhanda senast 15 augusti 2024. Dina arbetsprover ska lämnas in i en öppen kurs på högskolans lärplattform, se instruktioner under rubriken "Så här lämnar du in dina arbetsprover".
Har du frågor rörande arbetsproverna?
Vänligen kontakta:
Ann-Louise Sandahl
and@du.se, 023-77 83 93
Kerstin Ahlberg
kah@du.se, 023-77 83 67