Kursens innehåll och mål
Det övergripande målet med kursen är att du som deltagare ska utveckla en förmåga att förstå och hantera vanligtvis förekommande juridiska problem inom arbetsrätt och arbetsmiljö, för att därigenom leda och skapa förändring i verksamheten.
Målgrupp
Chefer med personalansvar (enhetschefer och verksamhetschefer) inom socialtjänst och närliggande hälso- och sjukvård.
Kursen ingår som kurs 3 i SUD:s ledarskapsprogram.
Upplägg
- Studietakt: 25%
- Omfattning: 7,5 hp
- Plats: Campus
- 5-6 obligatoriska träffar
På kursdagarna varvas föreläsningar med praktiska övningar och diskussioner. Mellan träffarna
läses litteratur och deltagarna gör uppgifter kopplade till den egna verksamheten.
Omdömen från tidigare kursdeltagare
Hur skulle du beskriva kursen?
"Kursen ger möjlighet till erfarenhetsutbyte och kopplar samman arbetsvardag och lagstiftning."
Vad var de bästa med kursen?
"Mycket matnyttigt som jag kommer att ha stor nytta av! Många aha-upplevelser."
Nyckelord
Chefskap, arbetsrätt, anställningsskydd, anställningsförhållandet, den kollektiva arbetsrätten, arbetstagarinflytande, arbetsmiljöansvar, systematiskt arbetsmiljöarbete.
Mer om högskolans ledarskapsutbildningar
Högskolans ledarskapskurser är en resa i personlig utveckling. Många deltagare säger att ”kursen var mycket mer än en kurs”.
Våra ledarskapsutbildningar är förankrade i vetenskapliga teorier, samtidigt som vi lägger vikt vid det vardagliga och erfarenhetsbaserade kunnandet. Det handlar om att få nya kunskaper, men lika mycket om att få träna på och landa de nya kunskaperna i sig själv och sitt ledarskap. Det skapar bestående beteendeförändringar. Ett stöd är erfarenhetsutbyte och nätverk. Att vara ledare kan vara ensamt på många sätt. Under ledarskapskurserna delar deltagarna erfarenheter och reflektioner med varandra, med stor respekt för var och ens kunskap och integritet. Handgripliga verktyg och modeller blandas med diskussioner och praktiska övningar.
Den röda tråden i våra ledarskapskurser är att gruppmedlemmar jobbar intensivt med sig själva och varandra i rollen som ledare; jag som person, jag som ledare, jag som del i gruppen och gruppen som en del i verksamheten. Det är en fråga om personlig utveckling minst lika mycket som kompetensutveckling.