Kursens innehåll och mål
Kursen är en fortsättning på ”strategisk styrning I” och tidigare kunskaper fördjupas med perspektiv på förändring och förändringsledning i en politiskt styrd verksamhet. Med utgångspunkt i aktuella frågor i omvärlden (såsom digitalisering, kompetensförsörjning och omställning) diskuteras hur komplexa frågor kan hanteras i en kommunal kontext. Kursen introducerar även teorier om hur samverkan med andra aktörer och organisationer kan organiseras för att lösa samhälleliga utmaningar.
Målgrupp
Förvaltningschefer, kommundirektörer och förtroendevalda.
Upplägg
Studietakt: 25%
Omfattning: Ej poänggivande.
Plats: Digitalt
3-4 obligatoriska träffar, utspridda med ungefär 4 veckors mellanrum. Samtliga träffar genomförs digitalt.
Nyckelord
Ledarskap, förändringsledning, systemledning, kommunal styrning, omvärldsfaktorer, samverkan, samhälleliga utmaningar.
Mer om högskolans ledarskapsutbildningar
Högskolans Ledarskapskurser är en resa i personlig utveckling. Många deltagare säger att ”kursen var mycket mer än en kurs”.
Våra ledarskapsutbildningar är förankrade i vetenskapliga teorier, samtidigt som vi lägger vikt vid det vardagliga och erfarenhetsbaserade kunnandet. Det handlar om att få nya kunskaper, men lika mycket om att få träna på och landa de nya kunskaperna i sig själv och sitt ledarskap. Det skapar bestående beteendeförändringar. Ett stöd är erfarenhetsutbyte och nätverk. Att vara ledare kan vara ensamt på många sätt. Under ledarskapskurserna delar deltagarna erfarenheter och reflektioner med varandra, med stor respekt för var och ens kunskap och integritet. Handgripliga verktyg och modeller blandas med diskussioner och praktiska övningar.