108 klasser i region Dalarna, Gävleborg samt kommunerna Fagersta, Norberg och Älvkarleby deltog i kvaltävlingen 2024. De sex bästa klasserna med högst medelpoäng från vår region tävlar vidare i regionfinalen vid Högskolan Dalarna i Falun den 18 april.
Lärarträff
Den 20 mars arrangerades en lärarträff på Högskolan Dalarna för de lärare med klasser som gått vidare till regionfinalen. Vid träffen gavs information om Teknikåttan och om upplägget för regionfinalen. Även en rundvandring på campus genomfördes för att visa de lokaler som klasserna kommer att tävla i den 18 april.
Klasserna som kommer att tävla i 2024 års regionfinal är:
- 8.3 Alirskolan, Bollnäs
- 8A Lillhagsskolan, Gävle
- 8D Djuråsskolan, Gagnef
- 8A Maserskolan, Borlänge
- 8B Murgårdsskolan, Sandviken
- 8B Västra Skolan, Falun
Från 2024 har Teknikåttan ett nytt upplägg för regionfinalen där ALLA elever i klassen medverkar till klassens resultat. Klasserna delas in i flera mindre grupper och gruppernas resultat från de olika tävlingsmomentet läggs samman. Den klass med högst samanlagda poäng från de tre tävlingsstationerna kommer att få tävla vidare i riksfinalen på Tekniska museet i Stockholm den 23 maj.
Konstruktionsuppdraget 2024
Under våren 2024 har alla klasser i årskurs 8 i Sverige erbjudits att medverka i Konstruktionsuppdraget.
Årets uppdrag är att klassen ska konstruera en spektakulär kedjereaktion som slutar med att en korv läggs i ett bröd. Tiden från att maskinen startar till dess att korven ligger i brödet ska vara upp till 2 minuter. Klassen är fri att använda valfritt material till sin konstruktion, men uppmanas att tänka klimatsmart.
Den 23 april ska de medverkande klasserna senast ladda upp en film som visar kedjereaktionen. Den 22 maj presenteras de tre bästa klasserna på Teknikåttans hemsida (teknikattan.se).
Teknikåttans tävlingar 2023
115 klasser i region Dalarna, Gävleborg samt kommunerna Fagersta, Norberg och Älvkarleby deltog i kvaltävlingen. Se kvaltävlingsfilmen HÄR!
De sex bästa klasserna med högst medelpoäng gick vidare till regiontävlingen vid Högskolan Dalarna i Falun.
Regiontävling
Den 20 april genomfördes två regionsemifinaler och en regionfinal i aulan på Högskolan Dalarna i Falun. Parallellt med semifinalerna fick hälften av eleverna fika samt träffa engagerande studenter som höll i separata aktiviteter och tävlingar.
De medverkande klasserna i regiontävlingen var:
Semifinal 1
8 Friskolan Mosaik, Falun
8B Djuråsskolan, Gagnef
8E Vasaskolan, Hedemora
Semifinal 2
14A Läroverket, Hudiksvall
8F Sammilsdalskolan, Leksand
8C Bjursåsskolan, Falun
I regionfinalen medverkade vinnarklassen från respektive semifinal samt bästa tvåan.
Regionfinal
8B Djuråsskolan, Gagnef
8E Vasaskolan, Hedemora
8C Bjursåsskolan, Falun
Vinnare av regionfinalen blev klass 8E från Vasaskolan i Hedemora som fick tävla vidare vid riksfinalen i Stockholm.
Riksfinal
25 maj
Tekniska museet, Stockholm
De 10 klasser som medverkade i riksfinalen hade ett fantastiskt samarbete och gav allt ända in i kaklet! Många av uppdragen krävde hela klassens engagemang för att samla på sig så mycket poäng som möjligt och eleverna fick lösa både teoretiska och praktiska uppgifter. Det var svettigt, utmanande och en rolig upplevelse i en häftig miljö på Tekniska museet i Stockholm.
Följande tre klasser lyckade bäst i poängjakten och tog hem följande priser:
1:a pris – Alfred Dalinskolan klass 8M, Jönköping
2:a pris – Södertörns friskola klass 8NV1, Huddinge
3:e pris – Hammarlunden klass 8A, Hammarlunden
Klassuppgiften 2023
Under våren 2023 erbjöds alla klasser i årskurs 8 i landet att medverka i klassuppgiften.
Närmare 40 klasser från hela Sverige arbetade hårt för att skapa den mest innovativa, kreativa och spektakulära kedjereaktionen som skulle avslutas med att en tom burk hamnade i en papperskorg. Många projekt var välgjorda och det var en jämn kamp om platserna på prispallen. Här presenteras de tre bästa, enligt eleverna själva och Teknikåttans jury.
1:a pris Matteusskolan 8A (klicka för att se deras bidrag)
En finurlig och varierad konstruktion med humoristiska inslag helt och hållet i de gamla skämttecknarnas anda. Konstruktionen löser årets klassuppgift med enkla medel på ett mycket kreativt och underhållande sätt. Energiomvandlingarna i den långa och komplicerade kedjereaktionen fortsätter i en obruten kedja ända fram tills slutet då burken tydligt hamnar i papperskorgen på utsatt tid.
2:a pris Hallens Kyrkskola klass 8 (klicka för att se deras bidrag)
En spektakulär konstruktion av episka mått som innehåller många oväntade objekt i en obruten kedjereaktion. Det framgår tydligt av filmen att hela förloppet är väldigt genomarbetat och att allt är uppställt med en mycket stor precision.
3:e pris Uppsala Musikklasser 8C (klicka för att se deras bidrag)
Ett underhållande och humoristiskt bidrag som avslutas i ett crescendo med en spektakulär katapult. Filmen är kryddad med musiksättning och bloopers, som visar att klassen har haft roligt under arbetets gång, vilket är själva syftet med att bygga en kedjereaktion som löser ett enkelt problem på ett onödigt komplicerat sätt.
TEKNKÅTTANS TÄVLINGAR 2022
Den 27 januari – 3 februari genomfördes kvaltävlingen i 103 klasser i region Dalarna, Gävleborg samt Fagersta, Norberg & Älvkarleby kommun ute på skolorna. Nyhet för 2022 är att Teknikåttan valt att presentera kvalfrågorna genom en film där eleverna fick besöka fyra olika inspelningsplatser/miljöer i Sverige. Se kvaltävlingsfilmen HÄR!
De sex bästa klasserna med högst medelpoäng i kvaltävlingen gick vidare till regiontävlingen.
Regiontävling
Den 7 april genomfördes två regionsemifinaler och en regionfinal i hörsalen på Dalarna Science Park. I samband med tävlingen fick de tillresta eleverna besöka Högskolan Dalarnas campus där det bjöds på fika och engagerande aktiviteter och tävlingar.
De medverkande klasserna i Regiontävlingen den 7 april var:
Semifinal 1
8A Innovitaskolan Falun
8B Innovitaskolan Falun
År 8 Lindgårdsskolan, Fagersta
Semifinal 2
8B Vasaskolan, Hedemora
8F Friskolan Lust & Lära, Bollnäs
8G Friskolan Lust & Lära, Bollnäs
I regionfinalen medverkade vinnarklassen från respektive semifinal samt bästa tvåan.
Regionfinal
8B Vasaskolan, Hedemora
8A Innovitaskolan Falun
8G Friskolan Lust & Lära, Bollnäs
Finalen var väldigt jämn och det skilde bara en poäng mellan 1:an och 2:an när finalen var över. De som vann slutstriden var klass 8A från Innovitaskolan i Falun. Vinsten tog klassen vidare till rikstävlingen vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Riksfinal
Den 20 maj anordnades riksfinalen i Teknikåttan vid Linnéuniversitetet i Växjö. 12 klasser från olika delar av landet medverkade i förmiddagens fyra rikssemifinaler och vinnarklassen från respektive semifinal medverkade i eftermiddagens riksfinal. Innovitaskolan från Falun låg länge bra till i sin semifinal, men lyckades inte ta sig vidare till finalen. Katarinaskolan Lutra från Uppsala tog hem segern i finalen.
Klassuppgiftstävlingen 2022
Under våren 2022 erbjöds alla klasser i årskurs 8 att medverka i Teknikåttans klassuppgiftstävling och den den 19 maj presenterades vinnarna.
Följande priser delades ut:
Funktionspriset gick till Berzeliusskolan 8S som hade konstruerat en bollkedja som satt samtliga bollar i rörelse på korrekt sätt och innehåller samtliga sex enkla maskiner. Juryn vill särskilt berömma deras användning av skruven som ett rörligt lutande plan.
Presentationspriset gick till Tomtaklintskolan 8C för sin pedagogiska presentation och sina detaljerade ritningar. En beskrivning som är enkel att följa för den som vill bygga en fungerande bollkedja.
Designpriset gick till Djupedalsskolan 8C för sin robusta konstruktion som var användarvänlig, funktionell och med möjlighet att finjustera tiden mellan körningarna.
De vinnande klasserna i Klassuppgiftstävlingen fick 10 000 kr var! Juryn vill ge ett hedersomnämnande till Lillåns skola 8E för konstruktionens lekfullhet och fria fantasi.
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2021
Den 28 januari – 4 februari genomfördes kvaltävlingen i 98 klasser i region Dalarna, Gävleborg och Älvkarleby kommun ute på skolorna. De fyra bästa klasser med högst medelpoäng i kvaltävlingen i region Gävleborg gick vidare till regiontävling Gävleborg och de fyra bästa klasser med högst medelpoäng i kvaltävlingen i region Dalarna gick vidare till regiontävling Dalarna. Pga Coronapandemin bjöd Högskolan Dalarna in till två digitala regiontävlingar där klasserna skulle få medverka från sina skolor.
Den 22 april genomfördes regiontävlingarna via Zoom. Frågeledare, tekniker och domare sände semifinaler och finaler från Högskolan Dalarnas bibliotek vid Campus Falun och klasserna medverkade på distans från sina skolor.
Klasserna som medverkade i förmiddagens regionsemifinalerna var
Semifinal Dalarna
Maserskolan, 8B, Borlänge
Internationella Engelska Skolan, 8B, Falun
Söderbaumska skolan, 8, Falun
Vasaskolan 7-9, 8A, Hedemora
Semifinal Gävleborg (inkl. Älvkarleby kommun)
Lillhagsskolan, 8C, Gävle
Östra skolan, 12D, Hudiksvall
Celsiusskolan, 8A, Ovanåker
Rotskärsskolan, 8EF, Älvkarleby
De två bästa klasserna från respektive semifinal gick vidare till eftermiddagens regionfinaler.
Regionfinal Dalarna
Söderbaumska skolan, 8, Falun
Vasaskolan 7-9, 8A, Hedemora
Regionfinal Gävleborg (inkl. Älvkarleby kommun)
Östra skolan, 12D, Hudiksvall
Rotskärsskolan, 8EF, Älvkarleby
Klass 8A från Vasakolan i Hedemora vann regionfinalen för Dalarna och klass 12D från Östra skolan i Hudiksvall vann regionfinalen för Gävleborg. Dessa klasser gick vidare till varsin rikssemifinal.
Rikssemifinaler
Den 6 maj genomfördes fyra parallella rikssemifinaler på olika platser i landet.
Landets 12 vinnarklasser från de olika regiontävlingarna medverkade i rikssemifinalerna. Klasserna medverkade digitalt från sina skolor och sändes från följande lärosäten:
- Högskolan Dalarna
- Kungliga Tekniska högskolan
- Linköpings universitet
- Lunds Tekniska högskola
RIKSFINAL 2021
De klasser som slutligen vann respektive rikssemifinal och därmed gick vidare till riksfinalen var:
- Vasaskolan 8a, Hedemora
- Norreportsskolan 8b, Ystad
- Uppsala musikklasser 8c, Uppsala
- Slottsskolan 8a, Vingåker
Den 20 maj arrangerade Högskolan Dalarna i samarbete med 2047 Science Center riksfinalen i Teknikåttan. Tävlingen Live-streamades från Magasinet Falun.
De medverkande klasserna deltog på distans från sitt närliggande lärosäte. De lärosäten som bjöd in klasser för att medverka i finalen var:
- Högskolan Dalarna
- Uppsala universitet
- Örebro universitet
- Lunds Tekniska högskola
I riksfinalen bjöds även publik som följde live-streamen att vara med att tävla i en separat Kahoot-tävling.
Uppsala musikklasser 8c blev de slutgiltiga vinnarna i Teknikåttan 2021! Uppsala musikklasser representerades av Karl Henriksson, Svante Nelander och Alicia Nygaard.
Klassuppgiftstävlingen 2021
Under våren 2021 erbjöd Teknikåttan alla klasser som var anmälda till årets kvaltävling att medverka i parallell klassuppgiftstävling. Uppdraget var att bygga en plastsamlare. Följande tidsplan gällde för Klassuppgiftstävlingen:
- 16/4: Senast datum att presentera klassens plastsamlare via ett videoklipp.
- 30/4: Klasserna som gått vidare till final presenteras på teknikattan.se.
- 19/5: Klassuppgiftsfinal. Presentationer på distans inför domarjury.
- 20/5: Vinnarna presenteras i samband med live-sändningen av Teknikåttans riksfinal.
De klasser som gick vidare till Klassuppgiftsfinal var:
- Nyhemsskolan, Varbergs Kristna skola, Varberg
- Västra Skolan 8F, Falun
- Berzeliusskolan 8S, Linköping
- Ekholmsskolan 8A, Linköping
- Edsbergsskolan 8M, Sollentuna
- Uppsala Musikklasser 8B, Uppsala
- Uppsala Musikklasser 8C, Uppsala
- Forshaga Lärcenter 8D, Forshaga
Följande klasser vann följande priser i klassuppgiftstävlingen:
Teknikpris 1 – funktion: Edsbergsskolan 8M Sollentuna, 12 bollar på 5 sek.
Teknikpris 2 – innovation: Ekholmsskolan 8A Linköping
Presentationspris: Berzeliusskolan 8S Linköping
Samarbetspris: Västra skolan 8F Falun
Designpris: Nyhemsskolan Varberg
Dessa klasser vann 5000 kr vardera.
Klasspriset gick till Edsbergsskolan 8M Sollentuna som vann ytterligare 10 000 kr. Juryns motivering var: ”Klassens samarbete resulterade i en funktionell och effektiv maskin vars princip kan utvecklas till en fungerande plastsamlare i havet.”
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2020
Den 30 januari – 5 februari genomfördes kvaltävlingen i 123 klasser i region Dalarna, Gävleborg och Älvkarleby kommun ute på skolorna. De sex klasser med högst medelpoäng i kvaltävlingen gick vidare till regiontävlingen i Borlänge. Pga Coronapandemin fick Teknikåttans ställa in alla regiontävlingar i landet samt den efterföljande rikstävlingen vid Högskolan i Gävle. I stället erbjöd Teknikåttan erbjöd alla klasser som skulle ha medverkat i landets regiontävlingar möjligheten att tävla vidare på sina skolor i "Den nya klassuppgiftstävlingen" och redovisa sitt arbete digitalt på en blogg.
Klasserna som kvalificerade sig vidare från kvalet och som skulle medverkat i regiontävlingen var:
- Klass 8B, Bjursåsskolan, Falun
- Klass 8C Domarhagsskolan, Avesta
- Klass 8E Friskolan Lust & Lära, Bollnäs
- Klass 8D Internationella Engelska Skolan, Gävle
- Klass 8C Petreskolan, Hofors
- Klass 8C Rättviksskolan, Rättvik
Tre av dessa klasser färdigställde sina bidrag till klassuppgiftstävlingen. De gjorde ett bra jobb, men tyvärr räckte det inte ända fram till seger. Se klassernas bidrag här:
Bjursåsskolan 7-9 8B, Falun: https://sites.google.com/skola.falun.se/bjurssskolan8bt8/startsida
Friskolan Lust & Lära 8E, Bollnäs: https://nouw.com/lustlara18e
Petreskolan 7-9 8C, Hofors: https://petreskolan8c.wordpress.com/
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2019
Den 31 januari – 6 februari genomfördes kvaltävlingen i 137 klasser med 2539 elever i vår region ute på skolorna. Av dessa klasser valde 69% att genomföra tävlingen på webben. De sex skolor med klasser som hade högst medelpoäng i kvalificeringstävlingen gick vidare till regiontävlingen i Borlänge.
Lärarträff
Den 19 mars arrangerades en lärarträff i Dalarnas Science Park i Borlänge för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Vid träffen gavs detaljerad information om regiontävlingen. Via webbsändning med Karlstads universitets och deras lärarträff, så genomfördes en lottning av vilka klasser som skulle mötas i de olika regionsemifinalerna vid Karlstads universitet och Högskolan Dalarna. Närvarande lärare fick varsin Teknikåttan/Högskolan Dalarna-huvtröja som gåva.
Regiontävling 11 april, Dalarnas Science Park, Borlänge
Torsdagen den 11 april möttes de sex bästa skolorna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Dalarnas Science Park i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med en klassuppgift. Uppgiften var att bygga en timer som skulle välta en läskburk så nära fem minuter som möjligt. Klassuppgiften redovisades under regiontävlingen tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik. Slutligen stod klass 8D från Internationella Engelska Skolan i Gävle som vinnare i regiontävlingen. Priset blev en check på 7 500 kronor. Designpriset på 2 000 kronor för bästa klassuppgift gick till klass Team 8 Orange från Erlaskolan i Falun. Publik-/mentometerpris tilldelades klass 8F Maserskolan från Borlänge.
Medverkande klasser i regiontävlingen
• 8D Petreskolan 7-9, Hofors
• Team 8 Orange Erlaskolan, Falun
• 8D Internationella Engelska Skolan, Gävle
• 8C Rättviksskolan, Rättvik
• 8F Maserskolan, Borlänge
• 8EF Rotskärsskolan 7-9, Älvkarleby
Rikstävling den 23 maj vid Lunds Tekniska högskola
Klass 8D från Internationella Engelska Skolan i Gävle representerade teknikåttans region Dalarna/Gävleborg vid rikstävlingen vid Lunds Tekniska högskola den 23 maj. I rikstävlingen möttes totalt 14 klasser. 13 klasser som vunnit sina regionfinaler runt om i Sverige samt den klass som kom tvåa vid regiontävlingen vid Lunds Tekniska högskola. I riksfinalen tog Friskolan Svettpärlan från Karlskrona hem segern. Internationella Engelska Skolan i Gävle gjorde bra ifrån sig i sin rikssemifinal, men lyckades tyvärr inte gå vidare till riksfinalen.
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2018
Kvaltävlingen genomfördes den 1–7 februari på skolorna i region Dalarna, Gävleborg samt i Älvkarleby kommun. 2706 elever från 146 klasser medverkade. 75% av klasserna valde att genomföra tävlingen på webben. De sex klasser med högst medelpoäng i kvaltävlingen gick vidare till regiontävlingen i Borlänge.
Lärarträff
Den 22 mars arrangerades en lärarträff i Teknikdalen i Borlänge för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Vid träffen gavs detaljerad information om regiontävlingen. Via webbsändning med Karlstads universitets och deras lärarträff, så genomfördes en lottning av vilka klasser som skulle mötas i de olika regionsemifinalerna vid Karlstads universitet samt Högskolan Dalarna. Närvarande lärare fick varsin Teknikåttan/Högskolan Dalarna-huvtröja som gåva.
Regiontävling 19 april, Teknikdalen, Borlänge
Torsdagen den 19 april möttes de sex bästa skolorna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med två olika klassuppgifter. Den en var att klasserna skulle bygga en bollkastare och den andra var att konstruera ett eget kodsystem för trådlös kommunikation. Klassuppgifterna redovisades på plats i Teknikdalen tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik. Slutligen stod klass 8D från Djuråsskolan som vinnare i regiontävlingen. Priset blev en check på 7 500 kronor. Designpriset på 2 000 kronor för bäst designade bollkastare gick till klass 8CD från Rotskärsskolan, Älvkarleby. Publik-/mentometerpris tilldelades klass 8BC, från Åkerö skola i Leksand.
Medverkande klasser i regiontävlingen var
- Klass 8CD, Rotskärsskolan, Älvkarleby
- Klass 8E, Gylle skola, Borlänge
- Klass 8BC, Åkerö skola, Leksand
- Klass 8, Trädgårdsskolan GKS, Gävle
- Klass 8A, Kilafors skola, Bollnäs
- Klass 8D, Djuråsskolan, Gagnef
Rikstävling den 23 maj på Campus Norrköping vid Linköpings universitet
Den 23 maj deltog klass 8D från Djuråsskolan vid rikstävlingen vid Linköpings universitet. De 12 bästa teknikåttorna i landet möttes då i tre rikssemifinaler. Klassen från Djuråsskolan kom på tredje plats i sin semifinal och lyckades inte kvala vidare till riksfinalen. De som lyckades kvalificera sig till finalen var Berzeliusskolan från Linköping, Österslättskolan från Karlshamn och Edsbergsskolan från Sollentuna. Efter en väldigt jämn final stod det klart att Berzeliusskolan från Linköping tog hem spelet och vann riksfinalen i Teknikåttan 2018.
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2017
Den 26 januari – 2 februari genomfördes kvaltävlingen i 158 klasser med 2290 elever. 52% av regionens skolor i kvalificeringstävlingen. De sex skolor med klasser som hade högst medelpoäng i kvalificeringstävlingen gick vidare till regiontävlingen i Borlänge.
Lärarträff
Den 22 mars bjöds lärare till de klasser som gått till regionfinal in till en träff på Teknikdalen. Information om tävlingsdagen, klassuppgiften med stödmaterial till kopplingar till Lgr11 delades ut. Vi informerade även om den nya klassuppgiftstävlingen "Teknikuppdraget". Vid denna lärarträff genomfördes även en videokonferens tillsammans med de lärare som hade samlats vid Karlstad universitet för en motsvarande träff. Vid denna videokonferens så genomfördes även en lottning av vilka klasser som skulle mötas i de olika regionsemifinalerna vid Karlstads universitet samt Högskolan Dalarna. Närvarande lärare fick varsin Teknikåttan/Högskolan Dalarna-huvtröja som gåva.
Regiontävling 27 april, Teknikdalen, Borlänge
Torsdagen den 27 april möttes de sex bästa skolorna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med en klassuppgift. Uppgiften hette Terrängfordon och gick ut på att bygga ett terränggående fordon som skulle försöka ta sig igenom en hinderbana. Klassuppgiften redovisades på plats i Teknikdalen tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik. Slutligen stod klass 8E från Internationella skolan i Gävle som vinnare i Regiontävlingen. Priset blev en check på 7 500 kronor. Designpriset på 2 000 kronor för bästa klassuppgift gick även det till klass 8E från Internationella skolan i Gävle. Publik-/mentometerpris tilldelades klass 8C, Domarhagsskolan, Avesta
Medverkande klasser i regiontävlingen var:
- Klass 8C Domarhagsskolan, Avesta
- Klass 8.3 Kunskapsskolan, Borlänge
- Klass 8C Maserskolan, Borlänge
- Klass 8A Lorensbergaskolan, Ludvika
- Klass 8C Britsarvsskolan, Falun
- Klass 8E Internationella Engelska skolan, Gävle
Rikstävling den 23 maj vid Mälardalens Högskola i Eskilstuna
Klass 8E från Internationella skolan i Gävle representerade teknikåttans region Dalarna/Gävleborg vid rikstävlingen vid Mälardalens Högskolan i Eskilstuna den 23 maj. I rikstävlingen möttes 11 klasser som vunnit sina regionfinaler runt om i Sverige samt en klass som kvalificerat sig via "andra chansen" från MdH´s Teknikåttanregion. I riksfinalen tog Kvarnbyskolan från Mölndal hem segern. Internationella Engelska skolan i Gävle gjorde bra ifrån sig i sin rikssemifinal, men lyckades inte gå vidare till riksfinalen.
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2016
Kvalificeringstävlingen hölls den 27 januari - 3 februari ute på skolorna. I region Dalarna/Gävleborg medverkade 3004 elever från 161 klasser i kvalificeringstävlingen. En ökning med cirka 2% från föregående år.
Följande sex klasser hade högst medelpoäng i kvalificeringstävlingen och gick vidare till regiontävlingen i Borlänge den 21 april:
- Klass 8D Britsarvsskolan i Falun
- Klass 8B Svärdsjöskolan i Svärdsjö
- Klass 8C Internationella Engelska skolan i Gävle
- Klass 8A Smedbergsskolan i Vansbro
- Klass 8B Västra skolan i Falun
- Klass 8B Internationella Engelska skolan i Falun
Regiontävling 21 april, Teknikdalen, Borlänge
Den 21 april möttes de sex bästa skolorna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med en klassuppgift. Uppgiften hette Pariserhjulet och gick ut på att bygga ett pariserhjul som skulle röra sig på ett visst sätt under 15 sekunder. Klassuppgiften redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik stod slutligen klass 8C från Internationella skolan i Gävle som vinnare. Priset blev en check på 7 500 kronor. Designpriset på 2 000 kronor för bästa klassuppgift gick till klass 8B från Internationella skolan i Falun.
Lärarträff
Den 17 mars arrangerades en lärarträff i Teknikdalen i Borlänge för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Vid träffen gavs detaljerad information om regiontävlingen.
Rikstävling den 19 maj vid Uppsala universitet
Klass 8C från Internationella skolan i Gävle representerade teknikåttans region Dalarna/Gävleborg vid rikstävlingen på Uppsala universitet den 19 maj. I rikstävlingen möttes 11 klasser som vunnit sina regionfinaler runt om i Sverige samt den klass som vunnit Sjukampen i Finland. I riksfinalen tog Kvarnbyskolan från Mölndal hem segern. Internationella Engelska skolan i Gävle gjorde bra ifrån sig i sin rikssemifinal, men lyckades tyvärr inte gå vidare till riksfinalen.
Nya klassuppgiftstävlingen
I år erbjöd vi alla klasser att vara med i en ny separat Klassuppgiftstävling. Denna tävling var öppen för alla intresserade klasser i årskurs 8 som hade medverkat i kvalificeringstävlingen i region Dalarna/Gävleborg/Karlstad. I denna klassuppgift skulle klasserna konstruera ett pariserhjul. 10 klasser anmälde sig och slutligen så stod klasserna 8A, 8C och 8D från Västra Skolan i Falun som vinnare. De vann 2 000 kronor vardera till sina klasskassor samt 10 000 kronor till skolan för att kunna köpa in NO-utrustning. Även år 2017 kommer klasser kunna att vara med i denna tävling!
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2015
2015-års tema knyter an till det internationella året för ljus och ljusbaserade teknologier, och handlar om strålande fenomen och smarta uppfinningar. Temat har arbetsnamnet "Smart! Coolt! Strålande!".
Kvalificeringstävlingen hölls den 27 januari ute på skolorna. I region Dalarna/Gävleborg medverkade 2951 elever i 158 klasser från 52 olika skolor i kvalificeringstävlingen. En ökning med 2% från föregående år. Följande sex klasser hade högst medelpoäng i kvalificeringstävlingen och gick vidare till regiontävlingen i Borlänge den 23 april:
- Klass 8mix1, Hälsinggårdsskolan, Falun
- Klass 8mix4, Hälsinggårdsskolan, Falun
- Klass 8a, Västra skolan, Falun
- Klass 8e, Västra skolan, Falun
- Klass 8f, Västra skolan, Falun
- Klass 8c, Norrtullskolan, Söderhamn
Den 19 mars arrangerades en lärarträff på Högskolan Dalarna i Borlänge för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Vid träffen gavs detaljerad information om regiontävlingen.
Regionfinal 23 april, Teknikdalen, Borlänge
Torsdagen den 23 april möttes de sex bästa klasserna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna jobbat med en klassuppgift. Uppgiften hette Kulstaplaren och gick ut på att bygga en apparat som kunde få kulor att hamna i en speciell ordning. Klassuppgiften redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik stod slutligen klass 8a från Västra skolan i Falun som vinnare. Priset blev en check på 7500 kr. Designpriset på 2000 kr för bästa klassuppgift gick till klass 8c från Norrtullskolan i Söderhamn.
Rikstävling 21 maj, KTH, Stockholm
Klass 8a från Västra skolan i Falun representerade teknikåttans region Dalarna/Gävleborg vid rikstävlingen på KTH i Stockholm den 21 maj. De kom på en delad andraplats i sin semifinal och hamnade totalt sett på en hedrande femteplats av 12 medverkande klasser. Vinnare av Teknikåttans rikstävling blev klass 8C från Tunaskolan i Lund.
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2014
Temat för 2014-års frågor och uppgifter var kommunikation och hade arbetsnamnet "Hit och Dit". Kvalificeringstävlingen kördes den 28 januari ute på skolorna. I region Dalarna/Gävleborg medverkade 2902 elever i 154 klasser från 51 olika skolor i kvalificeringstävlingen. En ökning med 23% från föregående år. Sex klasser gick vidare till regiontävlingen i Borlänge den 10 april.
Lärarträff
Den 6 mars arrangerade Högskolan Dalarna en lärarträff för de lärare som hade klasser som gått vidare till regiontävlingen. Årets klassuppgifter presenterades och praktisk information om regiontävlingen gavs.
Följande klasser och skolor gick vidare till i 2014-års regiontävling:
- Klass 8a Västra skolan, Falun
- Klass 8d Svärdsjöskolan, Svärdsjö
- Klass 8c Hälsinggårdsskolan, Falun
- Klass 8d Domarhagsskolan, Avesta
- Klass 8d Norrtullskolan, Söderhamn
- Klass 8b Kyrkskolan, Ludvika
Regiontävling 10 april, Teknikdalen, Borlänge
Torsdagen den 10 april möttes de sex bästa klasserna från Dalarna och Gävleborg i Teknikåttans regiontävling i Teknikdalen i Borlänge. Inför regiontävlingen hade klasserna byggt tre olika fordon som de skulle tävla med. Dessa fordon var en bil, en båt och ett flygplan.
Klassuppgifterna redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från tävlingslagens prestationer i kunskapsfrågor och praktiska moment inom naturvetenskap och matematik stod slutligen klass 8c från Hälsinggårdsskolan i Falun som vinnare. Priset blev en check på 7500 kr. Designpriset på 2000 kr för bästa klassuppgift gick till samma klass.
För första gången utnyttjades möjligheten att göra alla tävlande klassers elever mer delaktiga i regiontävlingen genom att utrusta alla elever på läktaren med mentometerknappar. Flera av frågorna som de tävlande eleverna fick, anpassades till publikfrågor där man genom flervalsalternativ kunde svara med mentometerdosorna. Denna publiktävling räknades inte in i resultatet för den vanliga tävlingen, men den klass som svarat bäst i mentometertävlingen fick med sig ett gigantiskt påskägg fullt med godis.
Kyrkskolan från Ludvika vann publiktävlingen. Under dagen fick de tävlande klasserna även göra en rundvandring i Högskolan Dalarnas lokaler samt testa olika hands-on-experiment som Framtidsmuseet ställt upp i Teknikdalen.
Rikstävling 22 maj, Karlstads universitet
Regionfinalvinnarna, klass 8c från Hälsinggårdsskolan från Falun, åkte den 21 maj med buss till rikstävlingen i Karlstad. Under tävlingsdagen den 22 maj genomfördes rikssemifinaler och därefter riksfinal.
Först möttes de 12 svenska klasserna i tre parallella semifinaler innan det var dags för slutkampen mellan de tre bästa svenska klasserna samt det direktkvalificerade finska laget.
Till slut blev det klass 8d från Minervaskolan i Umeå som tog hem segern. Hälsinggårdsskolan kom trea i sin semifinal och gick därmed inte vidare till riksfinalen. Totalt sätt så kom de på en nionde plats om man ser till resultaten från de tre olika semifinalerna. Hälsinggårdsskolan tog dock hem designpriset med sin dalahästinsprirerande klassuppgift.
TEKNIKÅTTANS TÄVLINGAR 2013
Kvalificeringstävlingen kördes den 5 februari ute på skolorna. Sex klasser går vidare till Regionfinalen i Borlänge den 18 april. Vinnande klass får möta vinnarna från de andra regionerna i Riksfinalen som avgörs vid Chalmers i Göteborg den 23 maj.
Tema för 2013-års frågor och uppgifter är : "Hälsa för kropp & själ".
Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond har genom åren generöst stöttat Teknikåttan Region Dalarna/Gävleborg.
Förra årets vinnande klass i Regionen: Petréskolan, Hofors
Lärarträff
Den 14 mars arrangerade Högskolan Dalarna en lärarträff för de klasser för de klasser som gått vidare till årets regionfinal i Teknikåttan. Årets klassuppgifter presenterades och praktisk information om regionfinalen gavs.
Följande klasser och skolor kommer att medverka i årets regionfinal
- Klass 8 Montessoriskolan, Falun
- Klass 8c Åkerö skola, Leksand
- Klass 8c Svärdsjöskolan, Svärdsjö
- Klass 8cd Rotskärsskolan, Skutskär
- Klass 8 Beta Älvboda friskola, Skutskär
- Klass 8a Arbråskolan, Bollnäs
Regionfinal 18 april, Teknikdalen, Borlänge
Torsdagen den 18 april möttes de sex bästa klasserna från Dalarna och Gävleborg i en rafflande regionfinal i Teknikdalen i Borlänge. Vinnare i årets regionfinal blev klass 8C från Åkerö skola i Leksand. Förutom 7500 kr i prispengar så fick klassen representera region Dalarna/Gävleborg vid den stora riksfinalen i Teknikåttan på Chalmers i Göteborg den 23 maj.
Inför regionfinalen hade klasserna byggt varsitt självspelande stränginstrument. En del elever hade även tränat att konstruera och köra virtuella fordon i ett speciellt simuleringsprogram på datorer. Båda dessa klassuppgifter redovisades på plats i Teknikdalen och tillsammans med resultatet från en mängd olika uppgifter kunde till slut en klass koras till vinnare. Designpriset för bästa stränginstrument tilldelades Arbråskolan från Bollnäs.
Under dagen fick de tävlande klasserna även göra en rundvandring i Högskolan Dalarnas lokaler samt testa olika hands-on-experiment som Framtidsmuseet ställt upp i Teknikdalen.
Riksfinal 23 maj, Chalmers, Göteborg
Det var jämnt in i det sista när riksfinalen i Teknikåttan avgjordes på Chalmers. Men till slut blev det laget från Folkungaskolan i Linköping som tog hem segern i den populära tekniktävlingen för åttondeklassare – med bara två poängs marginal till tvåan och trean.
13 lag gjorde upp om slutsegern. Först möttes de i tre semifinaler innan det var dags för den rafflande slutkampen mellan de tre bästa lagen plus det direktkvalificerade finska laget. Det var första gången som arrangörerna prövade att bredda tävlingen med internationella deltagare. Dalarnas lag från Åkerö skola i Leksand gjorde bra ifrån sig och kom tvåa i sin semifinal. Poängmässigt så kom Åkerö skola på en femte plats och man ser till resultaten från de tre olika semifinalerna. Bra jobbat Leksand!
Teknikuppdraget
Under åren 2016-2021 erbjöd Högskolan Dalarna och Karlstads universitet i samarbete med Teknikerjakten skolorna i sina regioner att medverka i tävlingen Teknikuppdraget för att på så sätt kunna få fler elever och klasser möjligheten att tävla i Teknikåttan. Teknikuppdraget använde i grunden samma uppgifts som gavs i Teknikåttans klassuppgiftstävling, men reglerna och bedömningskriterierna kunde skilja sig något åt. Ett nytt uppdrag lanserade varje vår och och många fina lösningar har presenterats genom åren.
Några skolor som lämnat in fina bidrag (genom bilder och filmer) och lyckats bra i tävlingen genom åren är bland annat:
- Britsarvsskolan, Falun
- Lorensbergaskolan, Ludvika
- Montessoriskolan, Falun
- Västra skolan, Falun