Upptäck nya Campus Borlänge

Välkomnen till en modern, flexibel och kreativ lärmiljö och arbetsmiljö för studenter och medarbetare. Syftet med det nya campuset är att möta framtida behov och skapa möjligheter för utvecklingen av högskolans verksamhet.

En byggnad med gräsmatta framför sig
Förutom trä och glas består fasaden av solpaneler, framförallt mot Liljeqvistska parken. Linnea Hinz

Högskolans nya lokaler i Borlänge är belägna mitt i Borlänge centrum. Här skapas en modern, flexibel och kreativ lärmiljö och arbetsmiljö för studenter och medarbetare. Syftet med det nya campuset är att möta framtida behov och skapa möjligheter för utvecklingen av högskolans verksamhet. Genom den centrala placeringen ges nya förutsättningar för ökad samverkan. 

Större delen av entréplanet kommer vara öppet även för allmänheten. Det kommer vara möjligt att ta del av högskolans verksamhet på ett helt nytt sätt genom utformningen av lokalerna där det till exempel är stora glaspartier på de nedre våningarna för att undervisning, forskning och studentliv ska synas och fungera som en inspiration till högre studier. 

Förutom att den återanvändning som görs av stommen i själva byggnaden leder till en minskad miljöpåverkan och bidrag till en hållbar utveckling har högskolan också gjort en satsning på återbruk av möbler vilket i sin tur leder till ytterligare miljövinster.

Mer om gestaltning och inredning av campus

Varför ett nytt campus? 

Högskolan Dalarnas lokaler på Röda vägen i Borlänge har använts sedan 1990-talet. För cirka fem år sedan identifierades ett behov att renovera och lyfta lokalerna till en bättre standard, alternativt hitta en ny lokalisering för hela högskolans verksamhet i Borlänge.

I oktober 2019 beslutade högskole­styrelsen om en flytt till det så kallade Liljanhuset i centrala Borlänge, som ägs av Diös. Fastighetsägaren Diös utvecklar byggnaden i nära samverkan med Högskolan Dalarna och byggentrepenören NCC genom partnering. Arkitekt JOhan Roos, Archus. Bygglov erhölls i februari 2022. 

Lärmiljön

Vy över studieyta där man också ser in till en föreläsningssal där någon står och föreläser framför en grupp. Utanför föreläsningssalen sitter flera personer, väggarna är blå.
Illustration där etagesalen anas samt social yta utanför lärosalen. Johan Roos, Archus

Lärmiljöerna står för den största förändringen. På Campus Borlänge möts du av en modern, flexibel och kreativ lärmiljö för studenter och medarbetare. Den övergripande visionen för utformningen av nya Campus Borlänge är att det ska vara attraktiva och ändamålsenliga lokaler med fokus på framtidens lärmiljöer. 

Lokalerna är flexibla och anpassningsbara på ett helt nytt sätt för att möta dagens och framtidens behov. Lärosalar och grupprum utformas och utrustas för nästa generationens lärande med fokus på förutsättningar för aktivt lärande och nya pedagogiska metoder. Hela campuset har stöd för hybridundervisning – både i lärmiljöerna och studiemiljöerna. 

Fem generella utgångspunkter för lärmiljöutveckling genomsyrar utvecklingen av alla lärmiljöer: 

  • Flexibla miljöer: 
    Miljöer som möjliggör olika arbetsformer, har många användningsområden och stöttar olika former av deltagande.
  • Studentaktiva miljöer: 
    Miljöer för kollaborativt och studentaktivt lärande.
  • Inkluderande miljöer: 
    Miljöer som är tillgängliga och skapar likvärdiga förutsättningar att delta i undervisning.
  • Utvecklande miljöer: 
    Miljöer som ger lärare möjlighet att kunna välja och anpassa en miljö som stödjer vald undervisningsform/ didaktiskt val och samtidigt bjuder in och inspirerar lärare och studenter att prova nya arbetsformer. 
  • Attraktiva miljöer: 
    Miljöer där studenter och personal vill vistas.

På nya Campus Borlänge erbjuds ett stort utbud av olika lärmiljöer. En helt ny typ av lärosal har formats och "etagesal" är en ny lärmiljö på högskolan. 

Lärmiljöer på Campus Borlänge och information om alla salar 

Översyn av lokalerna

Arbetsplatsen

Kollage av kontorsmiljöer
White arkitekter

Kontorsytorna återfinns främst på plan 2, plan 3 och plan 4 samt fåtal platser på plan 1. På nya Campus Borlänge finns det tre olika typer av kontorsarbetsplatser:

  • 1 plats rum
  • 2 plats kontor
  • Öppen kontorsplats

I anslutning till öppna kontorsplatser finns samtalsrum med olika möbleringar, både skrivbord och rum med bara mjuka sittplatser. I anslutning till kontorsarbetsplatserna finns samverkansytor skapade för umgänge och både formella och informella möten. Här finns också pentry med exempelvis kaffemaskin, men också gemensam förvaring. 

På hela campus finns olika former av mötesrum. Flera av rummen är belägna runt Kunskapstrappan, men återfinns också i närheten till kontorsarbetsplatserna samt närmare lärmiljöerna. 

På plan 3 återfinns både personalmatsal och terrass med utsikt över Liljeqvistska parken samt vilorum, avslappningsrum och massagerum.  I peronalmatsalen finns olika sittmöjligheter, både mer enskilt och samlat.

Hela campus är möblerat med återbrukade möbler. Vilket framförallt syns i kontorsmiljön.

Mer om inredning och möblering på campus
Om lokalerna på Campus Borlänge

Vy över en matsal med trägolv. Möblerna går i en röd nyans.
White arkitekter

Gestaltning och inredning 

Färgsättning

definierad AltText	Olika tygprover med olika färger. Bilden är ett kollage
White arkitekter

Burgund, blånande berg, lindblomsgrönt och mullvad är några av de färger som kommer möta dig på nya Campus Borlänge. Träinslag kommer vara en röd tråd genom byggnaden, som delvis flörtar med fasaden som även den är i trä.

Mörkröd är en nyans som kommer gå igen i hela byggnaden, främst på dörrar, men i labbsalarna återkommer det istället som detalj på underskåpen i lokalerna. Väggkulören kommer vara lite mustigare i korridorerna än i lärosalar och kontorsmiljön. I kontorsrummen kommer det vara textilmatta i en mullvadsnyans och väggarna är gröngrå och ljusare ton av mörkröd på dörrpartierna. I de större etage- och gradängsalarna är det en helt annan känsla med en dov blå matta, blått tak och vitlaserad ribbpanel på väggarna.

Biblioteket som finns på entréplan kommer bjuda på en färgsprakande lekfull miljö. Här sticker det ut både färgmässigt och i form – gröna bokhyllor och textiler i olika färger. Inne i biblioteket kommer det också finnas en tyst miljö som kommer vara helt tvärt om i färg. Med blå matta, mörka väggar och mörkt undertak.

Möblering

t	Bilkollage: Bilden visar vy över ett bibliotek med olika möbler. Bilden visar också närbild på en stol
White arkitekter / Högskolan Dalarna

I arbetet med gestaltningen av nya campus fanns tidigt en idé om att se över möjligheten till att återbruka möbler som högskolan redan har istället för att allt skulle köpas in nytt. 1650 stycken möbler kommer att återbrukas i olika former. En av de 1650 enheterna är bibliotekshyllorna som är 750 hyllplan, men de räknas som en enhet. 

I arbetet med att återbruka möblerna handlar det bland annat om att lackera om bordsskivor, måla om hyllor, byta tyger, ändra storlekar på skrivbord och sätta hjul på stolar för att de ska blir mer flexibla. 

Senast granskad: