Forskargrupperna fungerar som kärnan i högskolans forskningsmiljöer och syftar till att utveckla och sprida kunskap inom ett specifikt forskningsområde. Varje forskargrupp har en tydlig koppling till utbildning på grundläggande nivå och arbetar för att forskningen ska stödja utbildningen.
Nyttan med forskargrupper
Forskargrupper är avgörande för att skapa starka forskningsmiljöer vid högskolan. De stärker högskolans konkurrenskraft genom att attrahera forskningsmedel och etablera samverkan både nationellt och internationellt. Grupperna bidrar också till att koppla forskningen till utbildningen, vilket ger studenter möjlighet att delta i aktuell forskning. Det är också viktigt att forskargrupper är attraktiva för doktorander, postdoktorer och gästforskare, vilket stärker gruppens långsiktiga utveckling.
Högskolans mål med forskargrupper
Högskolan Dalarna vill genom sina forskargrupper:
- Skapa starka forskningsmiljöer som är självgenererande och kan konkurrera om externa forskningsmedel.
- Koppla forskningen till utbildningen för att säkerställa att undervisningen håller en hög vetenskaplig nivå.
- Stärka och attrahera samarbetspartners inom akademi och näringsliv, såväl nationellt som internationellt.
Hur bildas och organiseras en forskargrupp?
De forskargrupper som presenteras på webben ska vara etablerade, det vill säga bedriva forskning i någon typ av organiserad form och under gemensamt namn och erkännas som sådan gruppering inom institutionen av prefekten.
Forskargrupper definierar gruppens långsiktiga mål och forskningsinriktning. Gruppen ska verka inom en sammanhållen akademisk miljö och knyta an till ett eller flera utbildningsprogram. Forskningen ska vara väl förankrad i gruppens mål och utvecklingsplaner och bidra till en nära koppling mellan forskning och undervisning.
Kommunikation och webbsidor för forskargrupper
Forskargrupper vid Högskolan Dalarna presenterar sig genom webbsidor, vilket är viktigt för att:
- Synliggöra gruppens forskning och kompetensområden för externa målgrupper.
- Attrahera samverkanspartners och forskningsfinansiärer.
- Stärka högskolans forskningsområden genom att tydligt och enhetligt visa forskargruppens arbete.
Webbsidan är ett verktyg för att bygga relationer och sprida kunskap om forskargruppens verksamhet. Det är viktigt att forskargruppen aktivt informerar externa parter om webbsidan och dess innehåll, eftersom webbsidan i sig inte kommunicerar automatiskt. Webbsidan är ett verktyg för att bygga relationer och sprida kunskap om forskargruppens verksamhet.
Forskargrupper visas på högskolans externa webbplats du.se:
Forskning om hälsa och välfärd
Forskning om information och teknik
Forskning om kultur och samhälle