Så söker du till yrkeslärarprogrammet och till yrkeslärare via VAL

För att bli antagen till Yrkeslärarprogrammet eller till yrkeslärare via Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen (VAL) behöver du visa att du har de yrkeskunskaper som krävs. Här kan du läsa om hur valideringsprocessen går till.

Vad menas med validering?

För att du ska kunna undervisa i olika yrkesämnen behöver du ha med dig kunskaperna från tidigare arbeten. Därför behöver dina kunskaper kontrolleras, alltså valideras. Du behöver visa att du har rätt kunskaper och detta gör du i systemet Valda. Det är här du kommer lämna in uppgifter och bevis för de yrkesämnen som du bedömer att du har kunskaper inom. De uppgifter du lämnar in lägger grunden för bedömningen om dina kunskaper är tillräckliga för att bli behörig att undervisa inom de valda ämnena.

Valda | Yrkeslärarutbildningen (uhr.se)

För att uppnå särskilda behörighet till Yrkeslärarprogrammet behöver du alltså kvalificerade, aktuella och relevanta yrkeskunskaper. Valideringen utgår från behörighetskriterierna så du behöver läsa igenom noggrant och utgå från dem när du beskriver din kompetens.

Ämneskrav för yrkeslärare (studera.nu)

De yrkesämnen som du får behörighet inom kommer också vara de ämnen där du kommer ha din verksamhetsförlagda utbildning (VFU). Det är dessa ämnen som kommer att anges i ditt examensbevis och som blir grunden till lärarlegitimationen som Skolverket utfärdar. Varje yrkesämne som finns har olika kunskapskrieterier som måste uppfyllas.

Börja i tid

Börja med din ansökan i god tid. Kontakta gärna någon av kartläggarna för att få stöd tidigt i processen. Det tar tid med kartläggningen i Valda och det är viktigt att du ger dig själv goda förutsättningar att samla in all dokumentation som behövs. Det är också viktigt att vara noggrann när du beskriver dina yrkeskunskaper. Ansökan sparas automatiskt i Valda så du kan gå tillbaka och fortsätta arbeta med den när du vill.

Tänk på att det också kan vara en bra idé att redan innan Valda öppnar läsa på om de olika yrkesämnena och börja förbereda dig inför valideringen.

Din ansökan i Valda måste vara inlämnad senast 23 april 2025. 

Så här gör du för att ansöka

  1. Anmäl dig till yrkeslärarprogrammet på antagning.se. Det kan du göra mellan 17 mars och 15 april (här verifieras din grundläggande behörighet).
    antagning.se

    För dig som redan arbetar som yrkeslärare på minst 50 procent finns också möjligheten att läsa mot yrkeslärarexamen genom Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen (VAL). Du ansöker via VAL, Vidareutbildning av lärare - Lärarutbildning.nu (lararutbildning.nu)

  2. Ansök om validering av dina yrkeskunskaper i mellan 3 februari och 23 april (här verifieras din särskilda behörighet genom validering av ditt yrkeskunnande). Vi rekommenderar att du använder dator till din valideringsansökan för att det ska fungera smidigast med de olika funktionerna i Valda.
    Valda | Yrkeslärarutbildningen (uhr.se)

Hur går processen till?

Läs på ordentligt om yrkeslärarprogrammet, ämnen och ämnesbehörigheter. När du gjort det och funderat över vilka ämnen som är relevanta för dig kan det vara en bra idé att kontakta en kartläggare på högskolan för att få lite mer information. Det är viktigt att du har en yrkesbakgrund som matchar minst ett yrkesämne på något gymnasieprogram, för att du ska kunna bli anställd och arbeta som yrkeslärare.

Ämneskrav för yrkeslärare (studera.nu)

Ansök om validering av dina yrkeskunskaper i Valda (här verifieras din särskilda behörighet genom validering av ditt yrkeskunnande).

Valda | Yrkeslärarutbildningen (uhr.se)

Anmäl dig till yrkeslärarprogrammet på antagning.se (här verifieras din grundläggande behörighet)

Antagning.se - Anmälan till högskola och universitet

Anmäl dig till Yrkeslärarprogrammet via Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen (VAL) via Vidareutbildning av lärare - Lärarutbildning.nu (lararutbildning.nu)

Redogör för dina kunskaper inom ditt yrke i Valda. Tänk på att besvara frågorna utförligt och hela tiden med behörighetskriterierna i åtanke. Fundera över: vad? hur? och varför? när du beskriver det du kan. Det är viktigt att du inte bara skriver om vad du kan, utan att du också beskriver hur du inhämtat dina kunskaper och färdigheter samt hur du använder dig av dem. Beskriv med praktiska, konkreta exempel, situationer eller sammanhang där du kan visa hur du använder dig av dina kunskaper.

Det är viktigt att du kan styrka de kunskaper du beskriver. Därför behöver du ladda upp olika intyg:

  • Tjänstgöringsintyg  (ett intyg som beskriver var du jobbat, vilken yrkesroll du haft, vilka som var dina arbetsuppgifter och under vilken tidsperiod.) Se mall för tjänstebeskrivning.
  • CV
  • Gesäll- och mästarbrev
  • Licenser
  • Certifikat
  • Intyg från kurser och utbildningar
  • Andra relevanta yrkesintyg och omdömen.

Har du lättare för att beskriva dina kunskaper muntligt finns möjligheten att ladda upp en inspelning som en del av din validering. 

Mall för dig som saknar tjänstegöringsintyg (PDF)

När din ansökan är färdig så skickar du in den. När din ansökan skickats in så får du en kartläggare som blir kopplad till ditt ärende. Kartläggaren kommer att kolla igenom ansökan för att kunna hjälpa dig och ge feedback. Du kommer att ha möjlighet att komplettera din ansökan efter att du skickat in den. 



Stöd under ansökningsprocessen

Under tiden som du arbetar i Valda kan du kontakta våra kartläggare för råd och stöd. Då får du möjlighet att ställa frågor och se till att du anger rätt information kopplat till behörighetskriterierna. Du kan också få hjälp att tolka kriterierna så att du vet vad som efterfrågas. Kontakta gärna våra kartläggare via mail, via telefon under de angivna telefontiderna, eller boka ett möte via webbokningen.

Webbokning

  1. Först kontrolleras din ansökan av högskolans kartläggare. I det här steget kan det hända att vi ber dig om mer information eller att komplettera med fler handlingar. Ibland kan det vara så att vi behöver boka ett samtal med dig för att få mer information till din ansökan och komplettera det som du redan lämnat in.

  2. När din ansökan anses ha tillräckligt med underlag så kopplas en bedömare till din ansökan. Bedömaren, som är expert inom yrkesområdet och har gått utbildning hos Universitets- och högskolerådet (UHR), stämmer av hur väl dina yrkeskunskaper motsvarar behörighetskriterierna. Det kan hända att bedömaren efterfrågar mer underlag och då kommer kartläggaren kontakta dig för att du ska kunna komplettera. Det är bedömaren som sedan skriver ett utlåtande som skickas tillbaka till högskolan. Detta blir underlaget till beslutet om du uppnår särskild behörighet inom det ämne/ämnen du sökt.

Bedömningen utgår från dessa tre punkter:

  • Innehåll: dina yrkeskunskaper behöver vara baserade på egna erfarenheter och ha en bredd som motsvarar hela behörighetskravet.
  • Nivå: det är viktigt att dina yrkeskunskaper verkligen når en nivå som leder till lärande och utveckling. Du behöver kunna identifiera såväl som att lösa problem, vara duktig på att kommunicera åtgärder och lösningar samt ha en bra överblick.
  • Aktualitet: Dina kunskaper och erfarenheter behöver vara aktuella, det vill säga inte för gamla. Det är viktigt att du är väl insatt och hänger med i den utveckling som sker inom ditt yrkesområde.

Vem beslutar?

Det är det lärosäte som du har sökt till som beslutar om du uppnår särskild behörighet. Beslutet får du reda på i samband med ditt antagningsbesked. Eventuell ämnesbehörighet kan du då se under ”Meriter” på antagning.se

antagning.se

Senast granskad:

Kontakt med kartläggare

E-post
support@du.se

Telefon
023-77 80 00

Telefontider:
Måndag 23 december kl. 11.00-12.00
Fredag 27 december kl. 11.00-12.00
Måndag 30 december kl.11.00-12.00
Torsdag 2 januari kl. 11.00-12.00
Fredag 3 januari kl. 11.00-12.00

Webbokning
Boka möte med kartläggare:
Till webbokningen

Senast granskad: