Kurs GIH2D5

Grundläggande styrkelyftsdidaktik

15 högskolepoäng
Grundnivå

Start vecka 4, 2025

I kursen belyses de centrala momenten i det tekniska utförandet av tävlingsgodkända lyft i disciplinerna knäböj, bänkpress samt marklyft. Kursen behandlar principer och grunder för individanpassning av tekniken utifrån individuella förutsättningar, behov och mål. Tävlingsregler i respektive disciplin analyseras och diskuteras ur domarens synvinkel. De centrala aspekterna i det tekniska utförandet av tävlingslyft såsom energieffektivitet, rörelsebana, rörelsetid samt uppfyllande av de formella kraven belyses och problematiseras. De grundläggande didaktiska modellerna och deras respektive användningsområden för undervisning i styrkelyftsteknik behandlas och diskuteras. Idrotten styrkelyfts möjligheter att bidra till uppfyllande av hållbarhetsmål 3 det globala, respektive nationella perspektivet diskuteras från flera olika synvinklar med fokus på de vanligaste folksjukdomarna. Kursen behandlar socioekonomiska och köns- och genusrelaterade aspekter av jämställt idrottande och allas rätt och möjlighet att utöva idrott. Idrotten styrkelyfts specifika ansvar och möjligheter att bidra till ökad jämställdhet och jämlikhet inom idrotten och i samhället i stort diskuteras med utgångspunkt i FNs globala hållbarhetsmål 5 och 10 samt Riksidrottsförbundets målsättning för inkluderande idrott och trygga idrottsmiljöer.
Startar och slutar:
vecka 4, 2025 - vecka 23, 2025
Studietakt:
50%
Studieort:
Flexibel (Falun)
Undervisningstid:
Blandad
Studieform:
Distans
Språk:
Engelska
Behörighetskrav :
  • Grundläggande behörighet
Urval :
Betyg (66 %) och högskoleprov (34 %)
Anmälningskod:
HDA-V3LMT
Huvudområde:
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar :
0 fysiska
Datorvana:

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Koppla in en kamera och ett headset till datorn och med instruktioner installera ett program.

Datorkapacitet:

Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 1 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande:

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn/Canvas) samt vårt e-mötessystem Zoom är en naturlig del i utbildningen. Vanligtvis sker möten nätbaserat med ljud och rörlig bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet.

Anmäl dig
Öppen för sen anmälan
Litteraturlista

Litteraturlistor publiceras senast 1 månad innan kursstart.

Till litteraturlistan
Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om du har frågor om utbildningen eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 80 00

Kursansvarig
Anders Hurtig