Kurs GPG2YH

Verksamhetsförlagd utbildning för lärare (YRK)

10 högskolepoäng
Grundnivå

Start vecka 4, 2025

I de verksamhetsförlagda studierna möter den studerande professionella utmaningar kopplade till den egna undervisningen och skolans övriga verksamhet. Under kursen tar den studerande ett självständigt helhetsansvar för planering, genomförande, utvärdering och utveckling av undervisning i det/de undervisningsämne/-n utbildningen avser. Den studerande utvecklar sin förmåga att anpassa och kommunicera undervisningens innehåll och form utifrån elevers varierande behov och förutsättningar samt utvecklar den egna undervisningen med stöd av utvärderingar. Den studerandes egen dokumentation från de verksamhetsförlagda studierna används som underlag för reflektion över den egna utvecklingen i läraryrket samt som stöd för att kunna göra omdömesgilla didaktiska val. Den studerande kopplar sin undervisning till egna och andras erfarenheter och relevanta forskningsresultat för att därigenom bidra till utvecklingen av yrkesverksamheten. Den studerande intar ett professionellt lärarskap i arbetet med att aktivt förankra skolans värdegrund. Till exempel kan det innebära att utifrån de grundläggande demokratiska värderingarna hantera diskriminering, kränkande behandling och konflikter. Kursen genomsyras av ett hållbarhetsperspektiv där utbildning för hållbar utveckling finns som en röd tråd.

Extra information:

Kursen har två dagars campusträff på Campus Falun.

Startar och slutar:
vecka 4, 2025 - vecka 18, 2025
Studietakt:
33%
Studieort:
Flexibel (Falun)
Undervisningstid:
Dag
Studieform:
Distans
Språk:
Svenska
Övrigt:
P: Ges endast som del av ett program.
Ej sökbar som fristående kurs.
Behörighetskrav :
  • Kvalificerade och relevanta kunskaper för något eller några yrkesämnen inom gymnasieskolan och tre års arbetslivserfarenhet på minst halvtid som lärare inom gymnasieskolans yrkesprogram samt pedagogiskt arbete 10 hp
Urval :
Platsgaranti
Anmälningskod:
HDA-V3KW5
Huvudområde:
Nätbaserad utbildning
Obligatoriska träffar :
1 fysiska
Datorvana:

Surfa på internet, läsa och skicka e-post, använda ett ordbehandlingsprogram (exempelvis Word). Koppla in en kamera och ett headset till datorn och med instruktioner installera ett program.

Datorkapacitet:

Tillgång till dator (ej mini-pc, Chromebook, surfplattor och liknande) och bredbandsuppkoppling, minst 2 Mbit/s för att ta emot filer och 0,5 Mbit/s för att skicka filer (ej mobilt bredband, detta då mobilt bredband kan variera väldigt mycket i hastighet).

Genomförande:

Högre grad av nätbaserad kommunikation där vår lärplattform (Learn/Canvas) är en naturlig del i utbildningen samt nätbaserade möten med ljud och bild. Föreläsningar kan direktsändas, alternativt tillgängliggöras i efterhand via nätet. Användning av mer avancerade program exempelvis simuleringsprogram.

Anmäl dig
Öppen för sen anmälan
Litteraturlista

Litteraturlistor publiceras senast 1 månad innan kursstart.

Till litteraturlistan
Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss om du har frågor om utbildningen eller frågor som rör ansökan.
support@du.se
023-77 80 00

Kursansvarig
Lena Dahlstrand