Programstart
Introduktion till Samhällsvetarprogrammet samt till den första kursen på programmet sker på måndag 2 och tisdag 3 september 2024 på campus Borlänge. Följande gäller för dessa dagar:
Måndagen 2 september 2024 (obligatorisk på plats på campus i Borlänge)
09.30–11.00 Invigning av nya Campus Borlänge (kunskapstrappa, nedre plan)
11.00–11.30 Träff med programansvariga för Samhällsvetarprogrammet på campus i Borlänge (sal B101)
11.30–12.15 Träff med NGLc (IT-pedagoger för introduktion till våra system och lärplattform)
12.15–13.30 Lunch
13.30–14.00 Träff med bibliotekarie
14.00–14.15 Träff med studieadministratör och tentamenssamordnare
14.30–15.30 Programaktivitet
15.30–15.45 Träff med studentkåren
15.45–16.00 Avrundning
Frivillig aktivitet med studentkåren
Tisdagen 3 september 2024 (kan följas online eller på plats på campus i Borlänge)
13.30–15.00 Kursstart för den första kursen ”Introduktion till samhällsvetenskap” (SO1019), se schema för lokal i kursrummet i Canvas.
Frivillig aktivitet med studentkåren
Information inför programstart
För att din första tid på högskolan ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du förbereder dig och tar del av den information som vi ger under introduktionen.
Under terminens gång kommer fler träffar med programansvariga och studentstödet att anordnas. Dessa träffar kan ske i anslutning till en kursstart eller i anslutning till en salstentamen vid en kursavslutning. Träffarna kommer att meddelas i samband med programstart.
Den första kursen som du läser i programmet är ”Introduktion till samhällsvetenskap” (SO1019). Genom att besöka kurssidan i lärplattformen Canvas kan du ta del av kursinformationen. Klicka på länken ”Besök kursrum” för att besöka kursrummet i Canvas. Under rubriken ”Kursinformation” hittar du sådant som är bra att veta så som schemalagda aktiviteter och vilken kurslitteratur som ska användas.
Undervisningens utformning
Studieform
Samhällsvetarprogrammet genomförs som ett hybridprogram med vissa obligatoriska campusträffar. Det innebär att vi under utbildningen erbjuder undervisningen både på campus och distans. Du kan exempelvis närvara vid föreläsning här på campus i Falun eller följa den i realtid online via dator på annan plats. En del föreläsningar är förinspelade men följs då upp med frågetillfälle som erbjuds både på campus och distans.
Obligatoriska träffar
Antalet obligatoriska träffar på Campus i Falun kan variera per kurs och termin. Två veckor före kursstart publiceras schema i kursrummet i Canvas där ni kan ta del av kursupplägg och eventuella obligatoriska träffar. Det kan både vara enstaka dagar eller ett par dagar i rad. Under den första terminen är det planerat för sex obligatoriska träffar i Falun.
Examinationer
Examinationer sker på den tid och plats som anges i respektive kurs. En del examinationer sker som salstentamen på campus Falun medan andra sker online (antingen som övervakad eller oövervakad) via webbaserade verktyg. Val av examinationsform sker efter övervägande av kursansvarig och examinator. Rättssäkerhet värderas högt och har en avgörande betydelse för kvaliteten på programmet.
Förbered dig för dina studier
Under din studietid kommer du att använda den webbaserade lärplattformen, Canvas. Samhällsvetarprogrammet är uppdelat i flera olika kurser och varje kurs har ett eget kursrum på lärplattformen Canvas. Det är i respektive kursrum du hittar schema, litteraturlista, studieguide, undervisningsmaterial och seminarieuppgifter. Kurslitteraturen köper eller lånar du på bibliotek. Du kan även låna referenslitteratur och läsa denna på vårt campusbibliotek.
När du registrerat dig på programmets kurser så får du full tillgång till kursens kursrum i Canvas. Du behöver registrera dig inför varje kurs på programmet. Du kan registerna dig på programmets kurser via www.student.ladok.se. Registrering sker tidigast två veckor före kursstart och senast söndag före kursstart. För att kunna registerna dig behöver du skapa en elektronisk identitet på id.du.se. En checklista och mer information kring det du behöver göra före program- och kursstart, och hur du gör detta, finner du på vår välkomstsida för alla våra nya studenter.
Programmets första termin består av följande kurser:
- Introduktion till samhällsvetenskap, 7,5 hp
- Klassisk sociologisk teori, 7,5 hp
- Politiska system i jämförenade perspektiv, 7,5 hp
- Samhällsvetenskapernas vetenskapsteori, 7,5 hp
Programmets resterande kurser, programmets mål samt huvudsaklig uppläggning framgår av programmets utbildningsplan.
Programmets femte termin är valbar vilket innebär att du antingen kan läsa den utomlands på något av våra avtalsuniversitet (ni kommer att informeras om denna möjlighet under er tredje termin) eller söka fristående kurser på svenska högskolor eller universitet (observera att ni inte har platsgaranti).