Viktor och Albin läser Sport Management

– Att kombinera intresset för sport med en utbildning i ekonomi och marknadsföring var en bra och bred utbildning för framtiden, berättar Albin

Viktor och Albin

Varför valde ni att läsa sport management?

– Jag har sedan studenten haft som tanke att någon gång studera vid högskolaeller universitet men inte varit säker på vad. Med en bakgrund från ishockey och generellt idrottsintresse var Sport Management ett bra alternativ och jag såg möjligheten att få kombinera det intresset och erfarenheterna med ekonomin som för mig var relativt ny. Jag hade hört bra om programmet från bekanta och såg arbetsmöjligheter i en bransch som växer. Att man får en bred utbildning i företagsekonomi såg jag som positivt eftersom jag inte var så inläst på ämnet och då heller inte säker på vad jag exakt vill jobba med efteråt, säger Viktor.

– Jag valde att söka och läsa Sport Managementprogrammet då jag kände att denna utbildning kunde passa mig bra. Jag har spelat hockey och är väldigt intresserad av all typ av sport, att få kombinera sport med utbildningar inom ekonomi, marknadsföring och organisation kände jag att detta var en bra och bred utbildning till min framtid, säger Albin.

Hur har er resa sett ut fram till utbildningen? Och vad gjorde ni innan?

– Jag tog studenten från teknikprogrammet på Leksands Gymnasium 2019, direkt efter sommarlovet började jag på en utbildning på Yrkeshögskolan i Borlänge men kände snabbt att det inte passade mig där och då. Istället började jag under hösten 2019 jobba som vikarie och elevassistent. Under våren 2020 vart det klart att jag skulle börja militär grundutbildning i Karlsborg, K 3, i slutet av sommaren. Vid Muck 10 månader senare började jag arbeta på fabrik och kände ganska fort att jag behövde komma vidare. Jag sökte då Sport Management och flyttade till Falun sommaren 2022, berättar Viktor

– Jag tog studenten 2020 från Barn och Fritidsprogrammet på Leksands gymnasium. Jag började jobba direkt efter gymnasiet som vikarie på en skola i Siljansnäs med kombination med hockey i Falu IF. Under våren 2021 flyttade jag ner till Norrtälje för att kombinera hockey med jobb. Under den tiden hade jag många jobb under kort tid. Det fick mig att tänka om jag skulle börja studera på högskola eller universitet. 2022 flyttade jag tillbaka hem till Dalarna för att studera Sport Managementprogrammet i Falun, berättar Albin.

Berätta om ett roligt projekt på utbildningen!

– Det finns många olika projekt att berätta om, något som har varit väldigt intressant och lärorik är en uppgift om att intervjua ett stort bolag om deras ekonomistyrning. Vi valde att intervjua Clas Ohlson där vi ställde frågor om budget, internprissättningar och investeringskalkyler. Att få komma ut i verkligheten och se hur det går till i praktiken är väldigt roligt och lärande.

Att bara sitta och läsa teoriböcker är en sak, men att få komma ut i verkligheten ges det ett nytt perspektiv av det man läser. Det är något som vi tycker har varit positivt med utbildningen och att få göra mer praktiska saker än att bara sitta och läsa i böckerna, berättar Albin.

Vad är det bästa med utbildningen?

– Det bästa med utbildningen är att det ges möjligheten att få göra en del praktiska saker än att bara läsa. Utbildningen är väldigt bred och man får lära sig mycket inom olika ämnen något som är väldigt positivt till framtiden, säger Albin.

Hur ser en vanlig vecka med studier ut?

– Veckorna varierar mycket efter hur kurserna är upplagda. Vissa kurser är helt på distans med antingen inspelade föreläsningar eller live via Zoom. De flesta kurserna är på plats i aningen Falun eller Borlänge. Generellt har vi haft 2–4 föreläsningar i veckan. Så en vanlig vecka är att gå på föreläsningarna och beroende på hur kursen examineras anpassa studierna efter det. Vet man att det kommer en tentamen i slutet av kursen brukar jag försöka läsa in föreläsningarna och litteraturen som hör till för att underlätta tentaplugget. Examineras kurserna med bara seminarium får man lägga den tid som behövs för att skriva de uppgifterna. Generellt känner jag att det finns mycket tid att plugga och att man har tid över till annat, berättar Viktor.

Vad vill ni göra efter studierna?

– Jag har hittills fått ett större intresse för organisation och ledarskap. Vi har haft flertalet kurser direkt kopplade till ämnet men även de andra kurserna har påverkats av detta. Så för mig skulle det vara intressant att jobba inom HR eller organisations/verksamhetsutveckling, säger Viktor.

– Jag har blivit intresserad för företagsekonomin och organisationskurserna. Vet inte riktigt vad jag vill göra i framtiden men efter studierna blir det att börja jobba med någon form av företagsekonomi eller organisation, berättar Albin.

Ge oss era bästa studietips!

– Mitt bästa studietips är att planera och se till att ligga i fas med studierna. Min erfarenhet är att om man gör det man ska i tid kommer man dels ha tid att lära sig och slippa stressa och riskera att hamna efter. Till skillnad mot gymnasiet är det nästintill 100% eget ansvar att ha koll på uppgifter, deadlines och scheman.

För att lära sig tror jag på att hitta sitt eget bästa sätt. Man får testa sig fram om man lär sig bäst genom att läsa, skriva, diskutera etc. Själv så brukar det bästa vara att hänga med på föreläsningar och anteckna för att sedan arbeta med anteckningarna mot litteraturen. Inför tenta är det bara att repetera om och om igen. Gamla tentor kan vara bra men risken finns att man lär sig den specifika tentan och inte ämnet, det är inte självklart att tidigare tentor i kursen kommer likna den tentan du ska göra. Många av våra uppgifter är grupparbeten. För att få ett bra fungerande grupparbete är det viktigt med planering och struktur. Här får man också lära sig anpassa sig till de andra, säger Viktor.

– Mitt bästa tips är att försöka ligga i fas med kurser. Halkar man efter i början måste man hämta i kapp det man missat och det gör att det bara bli stressigare i vardagen då man ofta har två kurser under samma tid.

För mig handlar det om att vara i fas under kursens gång och inte halka efter. Jag försöker att läsa litteratur och vad som kommit upp i föreläsningar. Jag har det rätt svårt med läsförståelse så det handlar bara om att läsa litteratur och anteckningar från föreläsningarna många gånger, säger Albin.

 

Senast granskad:
Senast granskad: