Om projektet
Projektet pågår från 1 januari 2024 till 31 december 2026.
Bakgrund: Rasism inom mödra- och förlossningsvård
Tidigare forskning från olika delar av världen har visat att det förekommer rasism i mödra- och förlossningsvården, som leder till sämre vård och bemötande av blivande och nyblivna mammor. Detta leder i sin tur till ökad risk för ohälsa hos dessa mammor och deras barn. I Sverige är detta forskningsämne relativt nytt. Det finns dock studier som påvisar ojämlikheter i hälsoutfall mellan svenskfödda och utlandsfödda mammor som inte kan förklaras av andra bakomliggande faktorer såsom utbildningsgrad eller tidigare ohälsa. Kvalitativa studier visar även att hälso- och sjukvårdspersonal ibland – medvetet eller omedvetet – pratar om utlandsfödda/minoritets-rasifierade kvinnor på ett sätt som upprätthåller negativa stereotyper och skapar hinder för adekvat vård.
Projektets syfte och mål
Det övergripande syftet med projektet är att identifiera processer av rasifiering i svensk och brittisk mödravård. Med rasifiering menar vi en pågående process där vissa grupper av människor konstrueras som underlägsna (minoritets-rasifierade) och utsätts för rasism och dominans. Vi vill förstå hur strukturell rasism tar sig uttryck i mödravården och vilken effekt rasismen har på tillgången till och kvalitén på vården. Vi strävar efter att generera ny kunskap om rasism genom att bedriva forskning tillsammans med minoritets-rasifierade kvinnor, vårdgivare och andra relevanta aktörer.
Hur går studien till?
Projektet genomförs i Sverige och Storbritannien, och består av två delar som pågår parallellt; en del där vi samlar in data genom tre delstudier och en samskapandedel.
- Delstudie 1 (webenkät): Enkäten vänder sig till personer som själva upplevt eller sett sin partner bli utsatt för rasism eller etnisk diskriminering i mödra- och förlossningsvården. Frågorna kan besvaras på valfritt språk.
- Delstudie 2 (intervjustudie): I intervjustudien kan man delta som patient eller personal.
- Delstudie 3 (observationsstudie): Observationstudien innebär att forskarna närvarar i vårdmiljöer och observerar och dokumenterar vad som sker i möten mellan patienter, anhöriga och vårdpersonal.
Samskapandedel
I den samskapande delen har vi satt samman en arbetsgrupp bestående av minoritets-rasifierade kvinnor, vårdpersonal och andra relevanta aktörer från civilsamhället i båda länder. Gruppen hjälper forskarna att rekrytera deltagare, fungerar som grindvakter och nyckelinformanter, initierar diskussioner om rasism och rasifiering inom mödravården, samt samskapar skräddarsydda antirasistiska verktyg och riktlinjer för att förbättra organisatoriska rutiner inom mödravården.
Nyheter och uppdateringar
Senaste nyheterna och resultat från forskningen.
- 2024-06-11 Etikansökan är nu godkänd och vi kommer snart att lansera webenkäten.
Om oss
Vår arbetsgrupp består av fem forskare:
- Maja Bodin (Uppsala universitet)
- Sarah Hamed (King’s College London)
- Stephani Hatch (King’s College London).
Vår samverkansgrupp består av minoritets-rasifierade kvinnor, vårdpersonal och representanter från civilsamhällesorganisationer (RFSU, RFSU Stockholm, Läkare mot rasism, Kulturdoula Stockholm, Barnmorskeförbundet - Stockholms lokalförening).