Vår tvärvetenskapliga forskning omfattar olika vetenskaps- och teknikområden som alla förenas av det gemensamma målet att hitta lösningar som möjliggör en mer hållbar framtid.
Om forskargruppen
Vår forskningsgrupp grundades 1984, först genom Solar Energy Research Centre (SERC), och forskningen fokuserades mestadels på solenergi. Sedan dess har vi breddat vårt område, och idag omfattar vår forskning hela energisystem, både elektriska och termiska, samt deras integration i den byggda miljön.
Vår mission är att erbjuda hållbara lösningar för städer, industri och transport genom att integrera flexibla energisystem och främja principer för cirkulär ekonomi, inklusive användning av mer hållbara byggmaterial.
Vår forskning är tvärvetenskaplig och djupt förankrad i samhället, vilket leder till många samarbeten med privata och offentliga intressenter samt med akademiska institutioner över hela världen. Vi har en stark närvaro i vår region, i Sverige, i Skandinavien och i Europa. Vårt engagemang ligger i att möta dagens behov samtidigt som vi säkerställer välbefinnandet för kommande generationer.
Vår forskning
Vår forskning är strukturerad i tre sammanlänkade områden: energisystem och teknologier, storskaliga energisystem och byggd miljö.
Inom energisystem och teknologier bedriver vi forskning om fotovoltaiska system, hybrid system (termiska och elektriska) och batterier.
Inom storskaliga energisystem fokuserar vi på att utveckla flexibla energisystem för att integrera fler förnybara energikällor i städer och industrier, samtidigt som vi förbättrar vår energiinfrastruktur för att hantera den ökande efterfrågan på elfordon.
Inom byggd miljö är vårt mål att minska koldioxidavtrycket från byggnader genom energieffektivitet och användning av mer hållbara byggmaterial. Inom detta område bedriver vi också forskning om stadsplanering.
Energisystem och teknologier
Fotovoltaiska system: Ökad användning av fotovoltaik (PV), särskilt i nordiska klimat, kräver förståelse för komponentprestanda i verkliga förhållanden och studier av lösningar för enklare integration i byggd miljö. Våra testanläggningar övervakar prestanda, energiutbyte, nedbrytningshastigheter och felidentifiering över hela PV-system, inklusive moduler, kraftelektronik, monteringsstrukturer och installationsdetaljer. Vi studerar också kopplingslösningar med andra system, som batterier och potentiell användning för vätgasproduktion.
Termiska och hybrid system: Att uppnå energieffektivitet i komplexa system kräver förståelse för komponentegenskaper och interaktioner. Komponenter som solvärme- och fotovoltaiska system, värmepumpar, lagringstankar och batterier kräver bedömning genom mätningar, modellering och simuleringar. Våra testanläggningar använder emulerare, fysiska komponenter och avancerade kontrollstrategier för accelererad testning och validering av hybridsystem.
Batterisystem: Att utöka batteriansättningen för lagring och stöd för elnätet bygger på förståelse för batteriprestanda under verkliga förhållanden och inom större energisystem. Våra testanläggningar fokuserar på att utveckla metoder som hjälper batteriindustrin och andra intressenter inom energisektorn att uppnå ett effektivare och mer motståndskraftigt energisystem.
Energiintegration och flexibilitet: En smidig integrering av förnybar energi, spillvärme och lagring främjar mer flexibla energisystem. Denna metod förbättrar hållbarheten genom effektivitetsvinster och en större andel förnybar energi, diversifierar energimixen, stärker kraftinfrastrukturen och säkerställer en trygg energiförsörjning.
Positivt energidistrikt (PED): PED-konceptet går ett steg längre inom hållbarhet genom att generera överskott av energi. Genom att utnyttja förnybara resurser, integrerade lagringslösningar och energieffektiva teknologier bekämpar de aktivt klimatförändringar och underlättar regenerativ energiproduktion.
Energieffektiv industriell uppvärmning: Integration av förnybar energi, lagring och innovativa lösningar för industriell uppvärmning för att förbättra energieffektiviteten och ekonomiska avkastningen samtidigt som miljöpåverkan från industrier minimeras.
Elektrisk mobilitet: Att möjliggöra integration av växande flottor av elektriska fordon (EV) i befintliga energisystem och infrastruktur genom optimerade distribuerade energisystem. Viktiga forskningsområden inkluderar smart EV-laddning för nätoptimering, kostnadsminskning, kontroll och koppling mellan el- och värmesektorer.
Gemensam energidelning: Framsteg inom antagandet av distribuerade och förnybara energisystem inom byggemenskaper genom Peer-to-Peer (P2P) energidelning och sektorkoppling bidrar till avkoloniseringen av energisektorn på lokal, nationell och internationell nivå.
Hållbara byggnader: Att förbättra cirkulära ekonomiprinciper och energieffektivitet över byggnaders livscykler är vårt fokus. Med digitala verktyg, demonstrationsprojekt och livscykelbedömningar (LCA) utvecklar vi metoder för att förbättra byggnaders energieffektivitet och minska miljöpåverkan. Vårt åtagande sträcker sig till att uppnå nettokoldioxidneutralitet i byggnader genom att prioritera återanvändning av material, återvinning och omändamål av befintliga strukturer.
Stadsplanering: Tvärvetenskaplig forskning centrerad kring hållbar stadsutveckling, med ett holistiskt perspektiv som omfattar hela staden, med fokus på aspekter som motståndskraft, energieffektivitet och strategier för att mildra klimatförändringar.
Projektet syftar till att undersöka möjligheten att använda ångvärmepumpsystem för att minska kostnaderna och CO2-utsläppen från processvärme inom specifika industrisektorer i Sverige. Detta kommer att uppnås genom en teknisk-ekonomisk-miljöanalys för ett nytt system genom att kombinera tre framväxande ...
Utbyggnaden av solceller (PV) och elfordon (EV) ökar båda i den byggda miljön. För att undvika (i) storskalig uppgradering av det befintliga nätsystemet och (ii) höga elkostnader orsakade av oreglerade belastningar och oönskad kraftinmatning, är ett resurseffektivt och kostnadseffektivt sätt att koppla ...
Bostadens energianvändning och effektuttag påverkas av den pågående elektrifieringen
av bilflottan i och med att bilen laddas hemma. Detta ökar hemmens elförbrukning och
risken för höga eleffekttoppar om flera stora elförbrukare används samtidigt, vilket inte
minst gäller bostäder med både elbilsladdning ...
Storskalig solvärme för fjärrvärme har ökat snabbt och tekniken har kommersialiserats i
Danmark med över 100 installationer. System med hög andel solvärme och
säsongslagring med stora groplager finns i ett flertal system. De ekonomiska
förutsättningarna i Sverige är inte lika bra som i Danmark men ...
Energipositiva stadsdelar (PED) är en viktig komponent för klimatneutralitet och smarta städer. PED-ACT-projektet fokuserar på processoptimering för att uppnå intressentsamarbete och fördjupat beslutsfattande. PED-ACT syftar till att uppnå datastandardisering för befintliga PED:er (planerade, designade ...
Vi vill förändra hantering och förvaltning av belysning och belysningsanläggningar i stadsbibliotek, hela vägen från planering till drift och till slutet optimering. Tekniska utvecklingar, som LED lampor, har resulterat i en hög prestanda. Nästa utmaning är att hantera den totala belysningsanläggningen ...
Ett nytt koncept för lågtemperaturuppvärmning av växthus har utvärderats i Högskolan Dalarnas klimatkammare under 2021. Konceptet innebär uppvärmning med inneslutna vattengardiner mellan två plastfolier där utrymmet fylls med såpbubblor för att minimera värmeförlusterna nattetid. Både vattengardiner ...
Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE) skapas som ett strategiskt partnerskap mellan Sveriges excellenta forskningsbas inom solel och en bred och engagerad grupp aktörer inom offentlig och privat sektor. Centrets gemensamma vision är ett brett genomslag för solel i Sverige genom smart och genomtänkt ...
Detta projekt föreslår ett C2V2C (dvs. Building Community to EV to Community) energiflödekoncept och syftar till att testa en uppsättning C2V2C -modeller för att undersöka hur elbilar effektivt kan integreras i de framtida energisystemen i Sverige. Förstärkningslärning, en maskininlärningsteknik som ...
Energipositiva stadsdelar, eller på engelska positive energy districts (PED) är avgörande komponenter för att uppnå klimatmålen och innebär ett helhetsperspektiv på en stadsdels energiförsörjning och energianvändning där människans möjligheter att leva ett hållbart liv i stadsdelen är central. Att tillgängliggöra ...
I projektet, som är finansierat av Energimyndigheten, ska innovativa integrerade lösningar för att erbjuda användaren en kostnadseffektiv, hållbar komfortlösning tas fram. Värmning av byggnader utgör en betydande del av Sveriges energianvändning. Många hus värms upp med värmepumpar som tillvaratar förnyelsebar ...
EnergyMatching är ett EU Horizon2020 projekt vars mål är att maximera insamling och nyttjande av förnybar energi i den byggda miljön genom att utveckla och demonstrera kostnadseffektiva, adaptiva och flexibla lösningar för byggnadsskalet som är en del av ett optimerat system för byggnadens energiförsörjning ...
Huvudsyftet med projektet var att öka kunskapen i både akademin och företagen om hur styrning av system med solceller (PV) och värmepumpar kan optimeras och hur sådana system kan testas i labbet så att deras funktionalitet och prestanda kan verifieras på ett effektivt och relativt snabbt sätt. I stort ...
Projektets målsättning är att utveckla ett helt nyt koncept för effektiv och säker värmeöverföring från en vedkamin till ett vattenburet värmesystem för rumsuppvärmning och tappvarmvatten.
IMTRIS är ett gränsöverskridande projekt om förädling av träråvara som är en central resurs för den regionala bioekonomin. Delprojektets aktiviteter syftar till att åstadkomma en demonstrationsanläggning för småskalig knubbvedseldning i regionen och insatserna som planeras är:
Undersöka marknaden av ...
ecoINSIDE är ett projekt som handlar om klimatdriven tillväxt. Genom att öka FoU satsningar och samarbete över gränsen vill projektet uppnå ökad värdeskapande i processen att lösa klimat- och miljöutmaningar. För att lyckas ska projektet nyttja kompletterande kompetenser och styrkor samt etablera samarbete ...
Projektägare är SINTEF i Trondheim, Norge och projektets syfte är att öka kunskapen om kombinerade värme- och kylsystem med värmepump och bergvärmelager. Högskolan Dalarnas roll i projektet är bland annat att bidra till utvecklingen av simuleringsverktyg för projektering och optimering av system och ...
SHINE är en europeisk forskarskola där 13 doktorander inom solvärme finansieras av EU Marie-Curie programmet. SHINE har fem doktorandkurser samt flera korta workshopar och seminarier som är framtagna för doktoranderna inom projektet samt övriga doktorander. Forskningen fokuserar på tre områden: solvärme ...
Projektet syftar till att utveckla effektiv småskalig uppvärmningsteknik för pelleteldning som är robust, tillförlitlig och bekväm med låg miljöpåverkan och som fungerar väl i kombination med solvärme. Det finns ett stort intresse från pellet- och solvärmebranschen att utveckla system som kan vara ett ...
Knubbved är ett träbränsle som storleksmässigt ligger mellan pannved och flis. Fördelen med knubbved för uppvärmningsändamål är att bränslet i storsäck torkar lika snabbt som travad ved, men kan bulkhanteras som pellet och flis
Teknik för att på ett effektivt sätt tillverka, torka och distribuera ...
På du.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bra upplevelse på vår webbplats. Med hjälp av webbanalys kan vi anpassa webbplatsen ytterligare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.