FALF 2025

Välkomna till nästa FALF konferens (Forum för arbetslivsforskning) som anordnas den 9-11 juni 2025 vid institutionen kultur och samhälle, Högskolan Dalarna.

Plats och tema för konferensen

Konferensen äger rum på Campus Borlänge, som ligger några minuters promenad från Borlänge centrum.  Årets tema är Hållbart arbetsliv i praktiken – forskning i samverkan.

Centralt är vilka nutida och framtida arbetslivsutmaningar vi kan identifiera och hur dessa kan bemötas för att social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet ska uppstå, exempel är:

  • klimatomställningens påverkan på arbete och arbetets förutsättningar
  • gig-arbete och hållbara arbetsvillkor
  • hur könade normer och värderingar kan bearbetas för att bidra till mer jämställda, säkra och hälsosamma arbetsplatser.

Vi välkomnar förslag på spår, work-shops eller särskilt seminarium. Det kommer vara möjligt att skicka in abstracts (på svenska eller engelska) för muntlig presentation eller posterpresentation.

Vi ser fram mot att välkomna både forskare och praktiker till vårt nya fina campus i Borlänge, Dalarna!

Schema

Konferensen pågår från lunch den 9 juni till lunch den 11 juni. Varje konferensdag innehåller såväl Keynote-speakers som olika former för presentation av vetenskapliga bidrag exempelvis postrar, muntliga presentationer, workshops och special sessions, se preliminärt schema nedan. För att stärka kunskapsutbytet mellan forskare och praktiker kommer det även att finnas sociala aktiviteter för deltagarna.

Preliminärt schema FALF 2025 (pdf)

Viktiga datum

  • 15 november 2024 – 15 januari 2025: Förslag på konferensspår, work-shop eller särskilt seminarium skickas till falf2025@du.se
  • 1 februari 2025: Inlämning av abstract öppnar, skickas till falf2025@du.se
  • 1 mars 2025: Anmälan till konferensen öppnar
  • 15 mars 2025: Sista dag för inlämning av abstract
  • 15 april 2025: Besked om antaget abstract
  • 1 maj 2025: Sista dag för anmälan
  • 9-11 juni 2025: Konferensen äger rum

Resa och boende

Lokaler

Konferensen kommer att genomföras i Högskolan Dalarnas nya Campus Borlänge, Sveriges modernaste campus. Campus Borlänge är en kreativ, modern och flexibel mötesplats för såväl studenter som medarbetare, invånare och besökare i Borlänge och Dalarna. Lokalerna är centralt placerade i Borlänge med endast några minuters promenad från centralstationen.

Boende

Med Campus Borlänges placering mitt i centrala Borlänge finns många hotell inom gångavstånd. Några förslag är:

Granne med Campus Borlänge: Elite Hotell Brage , Scandic Borlänge

Hotellet där konferensmiddagen äger rum, fyra minuters promenad till campus: Quality Hotel Galaxen

Nära järnvägsstationen, fyra minuters promenad till campus: Best Western Gustaf Wasa Hotel

Tema för konferensen

Konferensens fokus är på teman och frågeställningar som kretsar kring vad som menas med ett hållbart arbetsliv och hur det kan uppnås i samskapande med praktiken. Centralt är vilka nutida och framtida arbetslivsutmaningar vi kan identifiera och hur dessa kan bemötas för att social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet ska uppstå. De globala hållbarhetsmålen identifierade av FN vilar på de tre pelarna ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet (Barbier 1987, UN 1987). Inom ramen för konferensen är utgångspunkten att dessa tre pelare samspelar med varandra, och därmed bildar en komplexitet som behöver belysas genom praktiknära forskning i olika kontexter. Konkreta exempel är behov av empirisk forskning om klimatomställningens påverkan på arbete och arbetets förutsättningar (ILO 2018), gig-arbete och hållbara arbetsvillkor eller hur könade normer och värderingar kan bearbetas för att bidra till mer jämställda, säkra och hälsosamma arbetsplatser.

Ytterligare ett centralt konferenstema är metodologiska ansatser som öppnar upp för samverkan med aktörer i arbetslivet som arbetsmarknadens parter samt privata och offentliga organisationer. Förutom mer etablerade former som interaktiva och aktionsinriktade forskningsansatser har det under senare år utvecklats nya vetenskapliga metoder vilka syftar till att kunna samla in och analysera praktiknära djup data om arbetes vardag. Det gäller till exempel fotoframkallande intervjuer (tex Murray & Nash 2017) eller deltagande observationer genom att medverka i arbete.

Senast granskad:
Kontakt konferenskommitté
Elin Storman
Doktorand arbetsvetenskap
Åsa Bergman Bruhn
Universitetslektor arbetsvetenskap
Kontakt
FALF 2025
Flyer för FALF 2025

Sprid gärna information om konferensen i ditt nätverk. Flyer för FALF 2025 (pdf)

Senast granskad: