Ändrade arbetssätt för utbildningsutvärdering
Alla ämnesansvariga har bjudits in till möten för att diskutera arbetssättet för kommande utbildningsutvärderingar. Den huvudsakliga frågan vid diskussionsmötena har varit på vilket sätt lärosätet ska hantera utbildningsutvärderingarna i syfte att bedriva ett så meningsfullt, konkret och resurseffektivt kvalitetsarbete som möjligt utan att missa någon del av lärosätets utbildningar.
Efter sammanställning av ämnesansvarigas synpunkter föreslås att utvärderingar precis som i dag ska göras var sjätte år, men fortsättningsvis som en samlad utvärdering av hela ämnet, där tillhörande program utvärderas enskilt men samtidigt i tid. Nämnden och ämnesansvariga ser fördelar med detta då ämnesansvariga och samtliga programansvariga i ämnet kan samverka vid utvärderingen och utbyta erfarenheter. När utbildningen kontaktas två år innan en utvärdering bör det föras en dialog om vad som ska utvärderas och eventuella justeringar bör göras så att utvärderingsmodellen passar aktuellt ämne och program. Ett detaljerat förslag kommer att presenteras vid nämndens decembermöte och därefter publiceras på nämndens webbsida för utvärdering av utbildning. Ett förslag till hur organisationen av utvärderingarna av lärarutbildningsprogrammen kommer att tas fram av den interimistiska lärarutbildningsnämnden.
UFN kommer att fortsätta arbetet med att utveckla upplägget för utvärdering av utbildning, dels med anledning av att det framförts kritik om att utvärderingar har dragit ut orimligt långt i tid, dels för att det finns anledning att se över den ojämna arbetsbelastningen för deltagarna i utskotten för utbildningsutvärdering, UUU.
För utvärdering av utbildning på forskarutbildningsnivå har FUN tagit fram en ny mall för självvärdering.
Utvärderingar i utbildnings- och forskningsnämndens regi
Mall för självvärdering på forskarutbildningsnivå (pdf)
Ändringar i fördelningen av forskningsanslag
UFN har föreslagit smärre revideringar av principerna för fördelning av forskningsmedel i det som kallas forskningsanslagsmodellen. Det rör fördelningen av de medel lärosätet får som basanslag. Förändringarna rör bland annat en högre viktning av fördelningsnyckeln ”externa medel” och en översyn av den inbördes relativa viktningen av olika typer av publikationer. Vid UFNs möte fördes en längre diskussion innan UFN ställde sig bakom förslaget. Beslut fattas av rektor respektive styrelsen. Diskussionen som fördes sammanfattas i mötesprotokollet. Länkning till protokollet sker så snart detta publicerats.
Förslag, fördelningsprinciper för forskningsanslaget 2026 (docx)
Mötesprotokoll är tillgängligt efter justering
Inrättande av ämne, huvudområde och utbildningar inom medieproduktion
Nämnden har behandlat ansökningar om inrättande av ämnet medieproduktion och ett huvudområde med samma namn. Ämnet avser ge fyra program som leder till kandidatexamen:
- Filmproduktionsprogrammet
- Manus och medieproduktion
- Medieproduktionsprogrammet för TV och sociala medier
- Musik- och ljudproduktionsprogrammet
Nämnden ställer sig positiv till ansökningarna och rekommenderar rektor att besluta om inrättande.
Förslag på ledamöter i interimistisk lärarutbildningsnämnd
På uppdrag av rektor har UFN tagit fram förslag på fyra lärarrepresentanter och en extern sakkunnig till den interimistiska lärarutbildningsnämnden. Nämndens kriterier för lärarrepresentanterna var: doktorsexamen, god kännedom om lärarutbildning samt inneha funktion som är av vikt för lärarutbildningen. För gruppen av lärarrepresentanter som helhet vill UFN säkerställa:
senior kompetens, erfarenhet av samordning av lärarutbildningsarbete som spänner över flera institutioner, god kännedom om lärarutbildningens olika delar, god kännedom om nämndarbete.
Eftersom prefekter eller proprefekter ska ingå i nämnden säkerställs att linjeperspektiv beaktas, och arbetsgruppen föreslår därför också att de som utses till lärarrepresentanter inte har haft chefsuppdrag sedan omorganisationen 2021.
Utifrån dessa kriterier föreslår UFN nedanstående fyra lärare:
- Anders Blomqvist (lektor i historia), vikarierande ämnesföreträdare i historia.
- Maria Larsson (lektor i pedagogiskt arbete), programansvarig för ämneslärarprogrammet.
- Solveig Malmsten (lektor i svenska språket), ämnesföreträdare i svenska och inriktningsansvarig för ämnet svenska i ämneslärarutbildningarna.
- Mats Tegmark (docent i engelska med didaktisk inriktning), studierektor för forskarutbildningen i pedagogiskt arbete.
Som extern sakkunnig föreslår UFN:
- Petter Aasen (professor i utbildningsvetenskap vid Universitetet i Sørøst-Norge), rektor vid flera olika lärosäten i Norge och ledamot i högskolestyrelsen för Högskolan Dalarna 2019–2024.
Ny ledamot i UUU IIT
Charlie Lindgren välkomnas som ny ledamot i UUU IIT under perioden 2024-11-13 – 2027-11-13.
Ledamot i Utskott för utbildningsutvärdering vid Institutionen för - UUU IIT (pdf)
Nya ämnesansvariga
UFN har beslutat om nya ämnesansvariga. Mandatperioden för samtliga är 2025–01–01 – 2027–12–31. Du når besluten genom länkarna och där anges även hur beredningen gått till. Det gäller ämnena:
Institutionen för lärarutbildning:
- Pedagogiskt arbete: Annette Bagger
Institutionen för information och teknik:
- Byggteknik: Jonn Are Myhren
- Energiteknik: Xingxing Zhang
- Fysik: Matias Hautamäki
- Industriell ekonomi: Carl Olsmats
- Matematik: Per Wallén
Institutionen för språk, litteratur och lärande:
- Arabiska: Lovisa Berg
- Franska: Monika Stridfeldt
- Italienska: Vera Nigrisoli Wärnhjelm
- Japanska: Herbert Jonsson
- Kinesiska: Man Gao
- Portugisiska: Alda Lentina
- Ryska: Irina Karlsohn
- Spanska: Pierre Andersson
- Svenska: Solveig Malmsten
- Svenska som andraspråk: Annika Norlund Shaswar
Regler för att utse ämnesansvarig (pdf)
Kurs- och utbildningsplansberedning
Följande datum har fastställts som ordinarie möten för UKU-utskotten för våren 2025. Notera dessa om du arbetar med framtagande av kurs- eller underbildningsplaner.
- UKU IHOV: 4 februari (extra), 4 mars och 13 maj
- UKU ILU: 6 mars och 6 maj
- UKU IKS: 13 februari, 7 maj (extra) och 8 maj
- UKU IIT: 20 mars och 22 maj
- UKU ISLL: 28 april och 19 maj
Vidare har Marika Hagelberg utsetts till ordförande för UKU IHOV.
Beslut Mötestider för Utskotten för kurs- och utbildningsplaner (UKU) vt 2025 (pdf)
Föreslagna lärarrepresentanter i disciplinnämnden
Till ny ordinarie lärarrepresentant i disciplinnämnden föreslås Anna Annerberg (för perioden 2025-01-01 – 2027-12-31) och till suppleant under samma period föreslås Gustav Borsgård. Beslut fattas av rektor.
Lärarrepresentanter i disciplinnämnden (pdf)
Ny ledamot i AFU
UFN har utsett Mattias Aronsson till ledamot i Anställningsförslagsutskottet, AFU. Uppdraget gäller 2025-01-01 – 2027-12-31. Mattias (nuvarande ordförande i AFU) har gedigna erfarenheter av utskottsarbetet, vilket är av särskilt stort värde eftersom utskottet bytt flera ledamöter det senaste halvåret. Han får därför fortsatt förtroende.
Beslut ledamot i Anställningsförslagsutskottet (AFU) (pdf)
Ny docent gratuleras!
Vi avslutar med att gratulera Kristina Hildebrand som antogs till oavlönad docentur i engelska den 13 november. Grattis till god insats!