Ekonomiska läget: Resultatet bättre än budgeterat men utmaningar kvarstår / Financial situation

Högskolans halvårsbokslut visar att resultatet är 5,6 miljoner kronor bättre än budgeterat, vilket är ett viktigt steg framåt. Beslutade gällande kostnadsbesparingar 2025-2027 finns nu att ta del av.

– Att resultatet är bättre än vad vi i början av året befarade och dessutom överträffar budgeterat ska helt tillskrivas det utmärkta arbete som medarbetarna i organisationen gjort tillsammans. Även om utvecklingen går åt rätt håll så är det viktigt att vi alla fortsätter att bidra och hålla fokus på kostnadseffektivitet och på att bibehålla en hög studentproduktion. Vi har fortfarande en utmanande situation och vi står inför fortsatt arbete för att uppnå långsiktig ekonomisk balans, säger Katarina Hedlund Johansson, högskoledirektör.

De minskade kostnaderna för resor och konferenser har bland annat bidragit till det förbättrade resultatet och dessutom innebar den försenade flytten till nya Campus Borlänge en besparing, även om den varit utmanande för organisationen. När det gäller studentproduktionen uppnås nästan våra målnivåer, vilket är mycket positivt. Men personalkostnaderna är dessvärre högre än förväntat vilket bland annat är en konsekvens av att arbetsbrist och övertalighetsprocessen som inleddes hösten 2023 fortfarande pågår. Parallellt pågår nu ytterligare övertalighetsprocess inom institutionen för lärarutbildning där nu omplaceringsutredning pågår.

Införandet av Policy för kontorsarbetsplatser på Campus Borlänge har varit en viktig del gällande kostnadsminskning av lokaler och policyn och dess effekter kommer utvärderas. En översyn kring möjligheten att förtäta även i Falun kommer genomföras och en detaljerad planering för arbetet kommer tas fram.

Policy för kontorsarbetsplatser (pdf)

Sänkt utbildningsanslag

I regeringens budgetproposition för 2025 får högskolan sänkt utbildningsanslag redan nästa år men även kommande år. Jämfört med 2024 kommer utbildningsanslaget att minska med drygt 20 miljoner kronor till år 2027.
– Det står nu klart att en stor andel av lärosätena i Sverige, och däribland Högskolan Dalarna, får minskat takbelopp de kommande åren. Detta innebär att den inriktning högskolestyrelsen pekat ut om konsolidering och fokusering av utbudet i högsta grad är relevant. Vi måste fortsätta se över hur verksamheten ska bedrivas, vilka utbildningar som vi ska satsa på och vilka vi eventuellt behöver avveckla, säger Jörgen Elbe, rektor.

Beslutade kostnadsbesparingar 2025-2027

För att uppnå det långsiktiga målet om en ekonomi i balans där myndighetskapitalet ska återställas till cirka 10 procent av omsättningen senast under 2027 måste flera långsiktiga åtgärder genomföras. Åtgärderna kommer att innefatta utveckling, avveckling och effektiviseringar, vilka inte bara syftar till att förbättra det ekonomiska läget utan också till att ge kraft för vidare akademisk utveckling.

Beslut om effektiviseringar inom högskolan 2025-2027 kommer att föras in i kommande budgetarbete och innebär att en kostnadsbesparing på 51 miljoner kronor ska göras de kommande tre åren.

De beslutade åtgärderna baseras på underlag och strategiska diskussioner från de senaste åren i bland annat högskolestyrelsen, rektors ledningsråd och med institutionernas ledning samt arbetstagarorganisationerna via MBL.

Bakgrund ekonomi i balans

Det ekonomiska läget för Högskolan Dalarna, med lågt myndighetskapital och låga studentintäkter, kräver att långsiktiga och strukturella förändringar genomförs, utöver kortsiktiga insatser. En ekonomi i balans är hela högskolans angelägenhet. Åtgärder tar tid och vid utgången av 2027 förväntas det samlade resultatet av högskolans åtgärder visa att institutionens och lärosätets ekonomi är robust och ger goda förutsättningar för att fortsatt utveckla och bedriva forskning och utbildning av hög kvalitet.

Arbetet med att uppnå en ekonomi i balans sker parallellt i fyra processer:

Kort sikt (under 2024):

  • Intäktsökning: Öka studentproduktionen.
  • Kostnadsminskning: Minska rörliga kostnader exempelvis resor och konferenser.

Medellång (1-3 år) och lång sikt (mer än 3 år):

  • Konsolidering och strukturella förändringar i verksamheten för att få en ekonomi i balans.
  • Kostnadsminskning av lokaler.
Senast granskad:
Senast granskad: