Observera att informationen är viktig för alla chefer att ta del av oavsett tidigare involvering i arbetsbristprocessen.
Omplaceringsutredningar är avslutade. Nu inleds nästa steg i arbetsbristprocessen som innebär kretsning och turordning där alla medarbetare på högskolan kan komma att beröras. Högskolan kunde inte lösa övertaligheten helt genom omplaceringar därför finns det fortfarande en övertalighet och ett visst antal personer inom organisationen kan komma att sägas upp.
Arbetet med kretsning och turordning har påbörjats och MBL-information och förhandling kommer ske. Om det sker några förändringar som påverkar din verksamhet kommer HR ta kontakt.
Vad behöver jag som chef göra?
Det är viktigt att du som chef förstår vad steget kretsning och turordning innebär för att kunna informera om detta för dina medarbetare. Det ska ske muntligt och via APT, institutionsmöten eller annat extra insatt möte. På mötet bör du informera om processen i stort och kommande steg samt hur det kan komma att påverka avdelningen/enheten och medarbetarna.
Stöd för dig som chef
Som stöd i arbetet har du dels din verksamhetsnära HR-specialist och informationssidan på medarbetarwebben – som även alla medarbetare har tillgång till. Avdelningen för HR har också satt samman en FAQ med kompletterande frågor och svar om kretsning och turordning.
Denna information skickades ut med via mejl 11 oktober.
Om mina medarbetare känner/uttrycker oro?
Vi försöker i största möjliga mån informera om vad som sker i processen, både till cheferna och medarbetarna. Vi har stödfunktioner som kan stötta vid oro, det sker via högskoleprästen och företagshälsan. Högskolan arbetar utifrån de lagar och avtal som gäller i arbetsbristprocessen.
Hur går kretsning och turordning till?
Lagen om anställningsskydd (LAS) och det centrala kollektivavtalet TurA-S tillämpas vid fastställandet av kretsning och turordning. Det kommer att förhandlas via MBL.
De anställda som kan komma att beröras delas in i en eller flera grupper, så kallade kretsar. Grunden i kretsarna utgår från:
- Anställningsort: Den anställningsort som står på medarbetarens anställningsavtal avgör vilken krets medarbetaren hamnar i.
- I huvudsak jämförbara arbetsuppgifter.
I varje krets upprättas en turordningslista som baseras på:
- Medarbetarnas totala anställningstid inom staten
Huvudregeln är att en person med längre anställningstid har företräde framför en med kortare anställningstid i samband med uppsägningar – enligt principen ”sist in, först ut”. - Vid lika anställningstid ger högre ålder företräde.
Observera! Kretsarna och turordningslistorna är ännu inte fastställda och inte förhandlade med arbetstagarorganisationerna.
Tidplan
Högskolans ambition är att den arbetsbristprocess som inleddes 2023 och som nu går in i turordning och kretsning är helt avslutad till årsskiftet.
Om det sker några förändringar som påverkar din verksamhet kommer HR ta kontakt.