Vid Högskolan Dalarna vill vi uppmuntra hållbara evenemang! Checklistan och tipsen nedan är under arbete, men använd dem gärna redan nu. Hör av dig om du har synpunkter och förbättringsförslag.
Ett möte eller en konferens som benämns ett hållbart evenemang uppfyller minst 75% av nedanstående punkter.
För dig som ska anordna ett evenemang, finns en checklista att följa. Där finns också tips på hur formuleringar som du kan använda i förberedelser, genomförande och utvärdering. Checklista – stöd för att arrangera ett hållbart evenemang
Checklistan gäller i första hand fysiska evenemang. Vid digitala möten eller hybridmöten tipsar vi om att ta stöd i: Checklista för tillgängliga digitala möten - MFD (Myndigheten för delaktighet)
Resor
Vi strävar efter att minimera klimatpåverkan från resor.
- Vi anpassar konferensformen efter konferensens syfte; digitalt, fysiskt eller hybrid
- Vid fysisk konferens, väljer vi plats som minimerar resor alternativt har goda kollektiva förbindelser
- Vi uppmuntrar deltagare och föreläsare att resa hållbart, till exempel att samåka och använda kollektiva färdmedel
- Vi informerar om laddmöjligheter för elbil
- Vi informerar om reserverade parkeringsplatser för personer med funktionsnedsättning
- Vi anpassar start- och sluttid till kollektivtrafikens tidtabeller
Mat och dryck
Vi strävar att beställa livsmedel med så låg miljöpåverkan som möjligt
- Vi serverar vegetariskt/veganskt som huvudalternativ alternativt kött/fisk med låg klimatpåverkan (naturbeteskött, viltkött eller miljömärkt fisk till exempel MSC eller ASC)
- Vi väljer ekologiska råvaror (KRAV etc)
- Vi väljer lokalproducerade råvaror
- Vi väljer säsongsanpassad meny
- Vi efterfrågar åtgärder för minskat matsvinn (till exempel föranmälan av mat, mindre tallrikar, skriftlig uppmaning att ej ta mer än vad man äter upp)
- Vi serverar kranvatten istället för flaskvatten
- Vi undviker engångsartiklar, särskilt plastmaterial
Lokaler och boende
Vi strävar efter att nyttja lokaler som är tillgänglighetsanpassade, med minsta möjliga klimatpåverkan.
- Vi väljer tillgänglighetsanpassad konferenslokal
- Vi undersöker om deltagarna har särskilda behov av anpassning (till exempel allergier, nedsatt syn-, hörsel- eller rörelseförmåga)
- Vi väljer miljömärkt konferenslokal (till exempel Svanen, Green Key)
- Vi väljer lokal som erbjuder källsortering för avfall
- Vi använder dekorationer som tar hänsyn till allergier, samt har minsta möjliga påverkan på klimat och miljö
- Vi hänvisar till/bokar miljömärkt boende (till exempel Green Key, Svanen, Svensk miljöbas och/eller KRAV.)
Information och medverkande
Vi strävar efter att genomföra klimatsmarta och inkluderande evenemang, där alla känner sig välkomna och har möjlighet att delta.
- Vi strävar efter bred representation och mångfald bland talare och deltagare (till exempel kön, etnicitet, ålder)
- Vi använder ett inkluderande tilltal i text och bild (undviker stereotypa framställningar) i till exempel inbjudan eller konferensmaterial
- Vid sociala aktiviteter under konferensen reflekterar vi över allas möjlighet att delta
- Vi väljer hållbara talargåvor (till exempel lokalproducerade livsmedel eller förbrukningsvaror)
- Vi minimerar tryckt profil- och informationsmaterial
- Vi samlar in eventuella namnskyltar för återanvändning