Begreppet PDV, pågående dödligt våld, har på senare tid blivit aktualiserat efter de attacker som skett runt om i Sverige och i övriga världen. Gemensamt för dessa attacker är att en eller flera gärningspersoner attackerar en plats, till exempel skola, med syfte att slumpmässigt skada och döda så många som möjligt.
Sannolikheten att ett attentat med dödligt våld inträffar på Högskolan Dalarna bedöms som mycket låg, men konsekvenserna om det skulle inträffa är mycket allvarliga. Därför är det upp till var och en av oss medarbetare att känna till hur vi agerar om det inträffar.
Om ett attentat skulle ske
Råden vid ett attentat är att följa de tre stegen: fly, sök skydd och larma.
Fly
Sätt dig själv i säkerhet. Lämna platsen så fort och säkert som möjligt och undvik folksamlingar.
Sök skydd
Om du inte kan lämna området, sök upp en plats som du bedömer vara säker och som ger dig skydd. Var uppmärksam på det du ser och hör och försök behålla lugnet. Sätt mobilen på ljudlöst och stäng av vibrationen. Ring inte till någon som kan befinna sig i riskområdet. Mobilsignalen kan röja en person som gömmer sig.
Larma
När du är i säkerhet, larma polisen via 112. Polisen behöver veta: platsen, vad som har hänt, hur många gärningsmän du har sett, vilka vapen de använt, hur de ser ut och var du senast såg dem. Varna dem som befinner sig i fara och hjälp dem som behöver.
Knappar för lockdown
Knappar för lockdown (inrymning) finns installerade på våra campus i Borlänge och Falun. Knapparna används för att låsa dörrarna vid fara och ser ut som brandlarmsknappar men är blå. Vid aktivering låses alla dörrar som har kortläsare och passage fungerar då med kort + kod. Knapparna är placerade enligt följande:
Campus Borlänge
- en i receptionen
- en i vaktmästeriet
- en i personalloungen
Vid varje knapp sitter ett anslag med information.
Campus Falun
Lugnet:
- en receptionen
- en i vaktmästeriet
- en i korridoren på plan 3 i Smedjan
Mediehuset:
- en vid kontoren på plan 1
- en vid teknikerna på plan 2 (rum 2-095)
Vid varje knapp sitter ett anslag med information.
Webbutbildning
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Polisen har tagit fram en webbutbildning för att öka kunskapen om hur man sätter sig i säkerhet, samt hur man kan hjälpa andra, i en farlig situation som ett terrorattentat. Utbildningen tar 15-30 minuter att göra.
Tänk även på
- Ring inte med mobilen om du inte måste. Blir nätet överbelastat kan det bli svårt för livsviktiga samtal att komma fram.
- Följ polisens, räddningstjänstens och andra myndigheters uppmaningar.
- Dela inte obekräftad information på nätet eller på något annat sätt.
- När polisen kommer till platsen kan det vara svårt för dem att direkt avgöra vem som är gärningsperson och vem som är offer – håll därför inget i händerna.
- Var förberedd på att ytterligare attentat kan ske.
- Meddela dig till närmaste chef när situationen är över och säker.
Förebyggande arbete
Du kan bidra till det förebyggande arbetet genom att:
- Vara uppmärksam på personer med avvikande beteende och meddela sådant till Securitas på 023-77 80 88 eller 010-470 10 00, som då kan skicka en väktare.
- Ta del av hur din arbetsplats är utformad, till exempel var möjlig utrymningsmöjlighet finns.
- Inte släppa in obehöriga i lokaler där tillträdet är begränsat.
- Rapportera risker och incidenter till närmaste chef. Detta möjliggör för organisationen på olika nivåer att vidta förebyggande åtgärder och agera på det som kan utgöra en risk.