Forskningskommunikation

Högskolans forskning ska bidra till kunskapstillväxt och samhällsnytta. För att kunna göra det behöver våra forskare synas i vetenskapsvärlden och i samhällsdebatten.

Forskningskommunikation är en viktig del av högskolans ansvar att verka för öppen vetenskap – att göra forskning tillgänglig och transparent både för andra forskare och samhället i stort.

På den här sidan får du som forskare stöd, inspiration och konkreta verktyg för att kommunicera din forskning, så att den kommer till nytta och skapar värde utanför akademin.

Synliggör din forskning

Profilsida – en sida om dig

Gör det lätt för andra att hitta dig

Din profilsida är ofta det första som visas vid en sökning på ditt namn. Här visas ditt namn, kontaktuppgifter, projekt, publikationer och en kort presentation. 

Uppdatera din profilsida genom att söka på ditt namn på medarbetarwebben och klicka på "Redigera profil".

Uppdatera din profilsida

Forskargrupp

Presentera dina forsknings- och kompetensområden

Webbsidorna om forskargrupper finns för att stärka den forskning som bedrivs vid högskolan, genom att berätta om forskargruppernas arbete på ett tydligt och enhetligt sätt. Dessa sidor ska göra det enkelt för externa målgrupper att ta till sig forskargruppers forsknings- och kompetensområden. 

Skapa och uppdatera webbsida om din forskargrupp 

Forskningsprojekt

Visa upp dina projekt en professionell webbsida

Gör din forskning synlig och tillgänglig för en bredare publik med en professionell och informativ webbsida. Här finns vägledning för hur du skapar en webbsida för ditt forskningsprojekt. Det finns flera sätt att visa dina projekt, så att din forskning blir synlig för externa besökare, till exempel forskare och journalister.

Visa dina forskningsprojekt

Expertlistor

Lista dig själv som expert inom ditt ämne

På sidorna om forskning på vår externa webbplats du.se/forskning finns experter inom olika teman och områden listade. Expertlistor är en möjlighet för dig som främst är forskare eller doktorand att kunna profilera din kompetens. Expertlistor vänder sig särskilt till journalister som söker efter forskare (samtidigt som de också är till hjälp för andra som vill få en inblick i vilka olika kompetenser som finns tillgängliga på högskolan).

Dela med dig av din expertis

Kommunicera till en bredare publik

Forskarkrönikor

Öka förståelsen för din forskning

På vår externa webbplats du.se/forskning publicerar vi forskarkrönikor skrivna av högskolans forskare. Krönikorna ger forskare möjlighet att på ett mer personligt sätt berätta om sin forskning och göra den mer tillgänglig för en bredare publik. Forskar­krönikor bidrar till att profilera högskolans forskning och öka förståelsen för vetenskap i samhället.

Läs publicerade forskarkrönikor 

Sociala medier

Kommunicera direkt med din målgrupp och skapa engagemang

I sociala medier kan du kommunicera direkt med din målgrupp. Du har stora möjligheter att skapa engagemang och interaktion, inte minst genom att budskap snabbt kan spridas till många. Att vara aktiv på sociala medier innebär också att du kan fånga upp aktuella frågor och lära dig mer om dina målgrupper.

Tagga gärna Högskolan Dalarna i dina inlägg med #/@högskolandalarna.

Högskolan Dalarna har officiella konton på Facebook, Instagram och Linkedin. Har du idéer eller synpunkter som rör innehållet? Välkommen att höra av dig till avdelningen för kommunikation.

Följ riktlinjerna för sociala medier, kontakta avdelningen för kommunikation innan du startar ett nytt konto för ett projekt eller program. Högskolan Dalarnas officiella konton i sociala medier:

Låna en forskare 

Berätta om din forskning i skolor, föreningar eller arbetsplatser

Genom ”Låna en forskare” kan skolor, ideella föreningar och arbetsplatser bjuda in en forskare för ett besök – antingen på plats eller digitalt. Forskaren delar med sig av sin expertis eller berättar om hur det är att arbeta inom forskning. De som deltar har också möjlighet att få coachning inför sina besök.
Anmäl dig till låna en forskare (extern länk)

Forskar Grand Prix 

Tävla i presentationsteknik

Forskar Grand Prix är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Deltagarna har fyra minuter på sig att presentera sin forskning på ett enkelt, inspirerande och pedagogiskt sätt. Tävlingen samordnas av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med forskningsråden Formas, Forte, Vinnova och Vetenskapsrådet.

Delta i Forskar Grand Prix (extern länk) 

Event och synlighet på webben

Event och konferenser

För att boka en lokal till konferens eller ett event, vänligen fyll i bokningsformuläret. Innan du skickar in din förfrågan, ta del av informationen om vad du som arrangör behöver tänka på samt vilket ansvar du har vid planering och genomförande. Mer detaljerad information hittar du här:

Gör en bokningsförfrågan – evenemang

Kommunicera event

Alla officiella arrangemang som högskolan ordnar och är öppna för allmänheten ska läggas in i kalendern på du.se. 

Skapa en kalenderhändelse

Ta del av kanaler för event och konferenser

Disputationer och licentiatseminarium

Alla disputationer och licentiatseminarier som hålls vid Högskolan Dalarna ska publiceras i kalendern på du.se. 

Vid disputationer där doktoranden är antagen vid Högskolan Dalarna kontaktar avdelningen för kommunikation doktoranden för att skriva en nyhet till du.se. Om doktoranden i stället examineras vid ett annat lärosäte, tas kontakt med det lärosätet för att undersöka om disputationen uppmärksammas där.

Framlagda avhandlingar

Beslutat: Forskningsrådet 2019-09-02
Gäller från och med 2019-09-02
Ansvarig för uppdatering: Avdelningen för kommunikation

Licentiatseminarium

För doktorander vid Högskolan Dalarna ska forskarutbildningssamordnaren eller handledaren skicka information om licentiatseminariet till avdelningen för kommunikation. Det ska innehålla: namn på doktorand, ämne, titel på uppsats, tid och plats för seminariet, om det är digitalt eller fysiskt, samt namn, titel och lärosäte för samtliga involverade i seminariet. När det finns en länk till uppsatsen och till digitala rummet ska även det finnas med i kalenderhändelsen.

 Vad ska göras?  Av vem?  När?
 Skicka information om
 seminarium till
 avdelningen för kommunikation
 Sekreterare för FUN  När beslut är fattat av
 ansvarigt FUN.
 Lägg in i kalendariet
 (uppdatera med länk till
 uppsatsen när den är spikad)
 Avdelningen för kommunikation  När information finns.

 

Disputation 

För doktorander vid Högskolan Dalarna ska forskarutbildningssamordnaren eller handledaren skicka information om disputationen till avdelningen för kommunikation. Det ska innehålla: namn på doktorand, ämne, titel på uppsats, tid och plats för seminariet, om det är digitalt eller fysiskt, samt namn, titel och lärosäte för samtliga involverade i akten. När det finns en länk till uppsatsen och till det digitala rummet ska även det finnas med i kalenderhändelsen.

 Vad ska göras?  Av vem?  När?
Skicka information om
seminarium till
avdelningen för kommunikation
 Sekreterare för FUN  När beslut är fattat av
 ansvarigt FUN.
Lägg in i kalendariet
(uppdatera med länk till
avhandlingen när den är
spikad)
Avdelningen för kommunikation När information finns
Kontakta doktorand för intervju/frågor Avdelningen för kommunikation Cirka 1 månad innan disputation
Publicera
nyhet/pressmeddelande
Kom ihåg länk till avhandling
Avdelningen för kommunikation Efter disputationen
Om disputationen sker vid
annat lärosäte, kontakta det
lärosätet för att fråga kring
deras rutiner
Avdelningen för kommunikation Enligt den andra högskolans
rutiner
Om annan högskola skriver
pressmeddelande – publicera
pressmeddelande lokalt samt
på vår webb
Avdelningen för kommunikation Enligt det andra lärosätets
rutiner.
Uppdatera
www.du.se/disputationer
med länk till avhandling samt
länk till nyhet (svenska och eventuellt engelska)
Avdelningen för kommunikation Så snart som möjligt efter
disputationen

 

 

Planera och få stöd

Här hittar du stöd för att planera både vetenskaplig publicering och forskningskommunikation. Biblioteket hjälper till med publiceringsfrågor, medan avdelningen för kommunikation erbjuder stöd för att nå ut med din forskning till olika målgrupper.

Vetenskaplig publicering

Biblioteket ger stöd i frågor som rör vetenskaplig publicering. Några exempel: DiVA, Open Access, bibliometri, ORCID och tilldelning av ISBN/ISSN.

Vetenskaplig publicering

Stöd i forskningskommunikation

Avdelningen för kommunikation arbetar för att synliggöra Högskolan Dalarnas forskning och erbjuder strategiskt stöd i forskningskommunikation – från planering till genomförande. Stödet baseras på dokumentet Basutbud för forskningskommunikation:

Basutbud för forskningskommunikation (pdf)

Handlingsplan forskningskommunikation 2025.pdf

Kommunikationsplan

Planera din forskningskommunikation – mall och stöd

Använd mallen för att ta fram en plan som visar: 

  • Syfte (varför kommunicera?)
  • målgrupper (vem riktar du dig till?)
  • mål och budskap (vad vill du uppnå?)
  • kanaler (hur når du dit?)
  • aktiviteter (vad gör du och när?).

Rubrikerna i mallen kan anpassas utifrån innehåll och behov.

Ta del av mallen och stöd

Mallar och grafisk form

Använd högskolans mallar och stöd för olika produktioner så som affischer, vetenskapliga posters, foldrar, informationsblad, diplom, inbjudningar, visitkort med mera. 

Ta del av mallar och stöd

Utbildningar i forskningskommunikation 

Utveckla din kommunikationsförmåga

Avdelningen för kommunikation erbjuder utbildningar för forskare och forskargrupper. Kontakta avdelningen för kommunikation om du vill veta mer om utbudet. 

Budskapsträning 

Vi går igenom grunderna i forskningskommunikation och du får metoder för att berätta om din forskning på ett enkelt och tydligt sätt – utan att förminska den.  

Tidsåtgång: 3 timmar 

Antal personer: Cirka 6 

Nätverka på LinkedIn 

Du får praktiska råd och tips om hur du använder LinkedIn, som ett verktyg för karriärutveckling, professionell tillväxt och spridning av information eller forskning. 

Tidsåtgång: 1,5 timme 

Antal personer: Cirka 6 

Presentera dig själv och din kunskap på din profilsida 

Du får praktiska råd om hur du använder din profilsida som ett digitalt visitkort, för att förklara vem du är, din forskningsexpertis och din roll vid högskolan.  

Tidsåtgång: 30 minuter - 1 timme 

Antal personer: Inga begränsningar 

Skriva forskarkrönika

En forskarkrönika är en typ av skrift för dagspress där forskare delar med sig av sina erfarenheter, insikter och ibland personliga reflektioner om sitt forskningsarbete eller om vetenskapliga ämnen. Under den här utbildningen får du praktiska råd om hur du kan lägga upp en krönika, hur du kan inleda den och andra viktiga aspekter som är viktiga för den här typen av text. 

Tidsåtgång: 1-2 timmar 

Antal personer: Cirka 6 

Högskolan har ett samarbete med Falu-Kuriren där vi återkommande publicerar forskarkrönikor. Vilka som erbjuds den möjligheten bestäms av instiutionsledningarna i samråd med forskningskommunikatörer. Hör av dig om du är intresserad!

Publicerade forskarkrönikor

Om forskarkrönikor i Falu-Kuriren, nyhet 18 mars 2024

Tipsa om forskningsnyheter

Avdelningen för kommunikation gör en nyhetsbedömning och föreslår lämpliga kommunikationsinsatser. Du kan tipsa om:

  • Ny professor

  • Forskningsanslag

  • Priser och utmärkelser

  • Nya publikationer

  • Andra relevanta händelser

Tipsa avdelningen för kommunikation

Definition av forskningskommunikation

Vetenskap & Allmänhet definierar forskningskommunikation som kommunikation om forskning med andra än forskarsamhället. Det skiljer sig från vetenskaplig kommunikation, som handlar om utbyte mellan forskare inom akademin.

De beskriver tre nivåer av forskningskommunikation – från att informera till att samskapa:

  • Information – Envägskommunikation riktad till en passiv mottagare, till exempel föreläsningar eller populärvetenskapliga texter.

  • Dialog – Tvåvägskommunikation där både forskare och publik är aktiva, med utrymme för samtal och gemensamt lärande.

  • Samskapande – Innebär att allmänheten deltar och har inflytande över forskningsprocessen, till exempel genom att bidra till datainsamling, identifiera forskningsfrågor eller sprida resultat.

Källa: Vetenskap & Allmänhet

Illustration cirkel målgrupper för forskningskommunikation. Kommunikation om forskning med det omgivande samhälletl: Information, dialog och samskapande.  Allmänhet, företag, barn/unga, patientgrupper, branschorganisationer, intresseföreningar, myndigheter, kommuner, beslutsfattare, politiker, skola, lärare, utbildning, journalister, media.

Illustration:  Vetenskap & Allmänhet

 

Senast granskad: