Välkommen till historia i Dalarna
Det finns många skäl att studera historia. Vi människor är historiska varelser. Genom att studera historien får vi tillgång till mänsklighetens samlade erfarenheter, dess problem, konflikter, landvinningar och tragedier. Att sätta sig in i obekanta tidsperioder, områden och kulturer kräver empati och föreställningsförmåga, kritiskt tänkande och metodologiska insikter. Ju mer vi lär oss, desto mer växer vi som människor och medborgare. Historia är inte bara roligt och personlighetsutvecklande. Under studiernas gång tillägnar vi oss en rad färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden och som man har nytta av i sina fortsatta studier, att läsa, bearbeta och värdera stora mängder information, att skriva självständiga och reflekterande texter, att analysera både övergripande samhällsprocesser och detaljerade skeenden.
Historia på Högskolan Dalarna
Högskolan Dalarna är ett av få lärosäten i Sverige som erbjuder möjligheten att läsa en historievetenskaplig utbildning på distans hela vägen fram till kandidatexamen. Vi bedriver kvalificerad forskning inom områden som historiedidaktik, samt modern och samtida global historia, vilket avspeglas i vårt kursutbud. Till historieämnet i Dalarna hör även en internationell utbildning i afrikanska studier på avancerad nivå som samlar studenter från hela Europa.
Utbildning
Hos oss kan du läsa historia som enskilda kurser eller inom ramen för lärarutbildningens ämneslärarprogram med inriktning mot grundskolans år 7–9 eller gymnasium. Utmärkande för historieämnet i Dalarna är att våra kurser fogas in i ett globalhistoriskt sammanhang. Våra översiktskurser följer människans historia från spåren efter de första stadsstaterna, genom olika tidsepoker och i olika delar av världen, fram till våra dagar. De tematiska kurserna, som utgår från lärarnas egna forskningsintressen, ger fördjupade kunskaper inom områden som internationell politik, populärkultur, afrikansk historia, global miljöhistoria, historiebruk och historiedidaktik. Under hela utbildningen lägger vi stor vikt vid frågan om hur kunskapsbildningen inom historieämnet går till. Redan första terminen får studenten pröva på att göra en mindre historisk undersökning.
Hur fungerar distansundervisning?
På merparten av våra distanskurser ges föreläsningarna på webb eller är inspelade på förhand. Det gör att du kan ta del av föreläsningarna när du vill under kursens gång. Seminarier och individuell handledning äger rum i form av videomöten. Kurserna examineras oftast genom en kombination av skriftliga inlämningsuppgifter och aktivt deltagande i seminariediskussioner. Termin III planerar och genomför studenten ett självständigt arbete som redovisas i form av en vetenskaplig uppsats. Utöver distansundervisningen har studenter inom ämneslärarprogrammen vanligtvis 2–3 så kallade campusdagar på plats i Falun per termin.
Forskning
Forskningen inom historieämnet sker främst med fokus på historiedidaktik och modern och samtida global historia. Centrala teman berör historia som skolämne, historieämnets didaktiska utmaningar, Förintelsens dåtida verklighet och samtida kulturhistoria, nyliberalism i Norden, välfärd- och socialpolitik i Sverige och Europa, medeltida maktförhållanden, efterkrigstidens populärkultur och sociala rörelser. Kopplingen till afrikanska studier märks bland annat genom pågående projekt kring västerländska missionärer i Etiopien och den moderna bistånds- och utvecklingspolitikens framväxt och förändring. Sammantaget har ämnets lärare en bred kompetens och goda förutsättningar att erbjuda en forskningsbaserad undervisningsmiljö.
Kurser
Personal
Kontaktinformation
Studieadministration
Har du frågor om din utbildning? Kontakta oss.
Vägledning
Vi erbjuder studie- och karriärvägledning, både för dig som funderar på att börja studera och för dig som redan påbörjat dina studier.