Dessa frågor, och många andra, får du perspektiv på om du läser religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna. I ämnet religionsvetenskap studeras religioner, livsåskådningar och religiösa förhållningssätt utifrån olika aspekter.
På den här sidan vill vi först med utgångspunkt från några bilder presentera några aspekter av det mångfacetterade och komplexa fenomen som brukar kallas "religion". Längre ner på sidan hittar du fakta om religionsstudier vid Högskolan Dalarna, och den ämnesmiljö som finns här.
Religion och socialt sammanhang
Buddhistisk munk och kvinna. Foto: Roberto Trm (Flickr Creative Commons)
En buddhistisk munk står vid en knäböjande kvinna på en gata någonstans i Thailand. Man kan tänka sig att kvinnan just har lagt en offergåva, till exempel lite mat, i munkens skål, och nu tar emot en välsignelse av honom. Kvinnan har tagit av sig skorna för att markera stundens helighet. Bilden ger anledning att ställa frågor om sådant som religiösa ritualer och upplevelser, om auktoritet och underkastelse, om manligt och kvinnligt i religion.
Religion som en del av kulturen
Moské i Larabanga. Foto: benketaro (Flickr Creative Commons)
Den världsberömda moskén i den lilla staden Larabanga i Ghana. Moskén byggdes på 1600-talet och har nyligen renoverats. Den ser kanske inte riktigt ut som vi föreställer oss en moské, men den påminner ändå om den schablonbild av moskén som många av oss bär, med minareter och kupoler. Den ger upphov till frågor som hur förhållandet mellan globala och lokala inflytanden på religion ser ut, och om hur religiösa idéer och handlingar tar sig uttryck i konst och arkitektur.
Religion och etik
En religion/livsåskådning består huvudsakligen av en verklighetsbeskrivning och en normativ grund som ger en riktning – eller ram – för det rätta sättet att leva. Etiken kan bidra till att systematisera, analysera och förstå den normativa grunden för religioner och andra livsåskådningar – men även öka förståelse för etiska dilemman och andra komplexa moraliska frågeställningar.
Mycket görs i religionernas namn men kan allt verkligen legitimeras till exempel av religionernas urkunder och traditioner. Studier i etik kan bidra att granska religioners och livsåskådningars normativa grund. Vilka andra sätt finns att beskriva verkligheten och det goda och rätta livet? Det är några frågor som vi arbetar med inom etikämnet.
Bild: Ryan DeBerardinis/Shutterstock.com
Vad är egentligen religion?
Tarotläsning. Foto: Naked Faris (Flickr Creative Commons)
Ett litet bås där en kvinna erbjuder tarotläggning och spådom i tarotkort. Kan en sådan företeelse räknas som religion? Är astrologi och healing också olika former av religion, eller är det något annat? Vad är religion egentligen?
Religionsvetenskap vid Högskolan Dalarna
På Högskolan Dalarna arbetar vi framför allt utifrån fyra discipliner inom det breda religionsvetenskapliga fältet: religionshistoria, religionssociologi, religionsdidaktik och etik. Olika religioner och religiösa traditioner studeras både historiskt och i samtiden, och deras utveckling över tid i samspel med det omgivande samhället diskuteras. Även den enskilda människan står i fokus genom till exempel religiösa beteenden, personliga upplevelser, värderingar och etiska ställningstaganden.
Religionsvetenskap på Högskolan Dalarna har en viss betoning på studiet av religion i samtiden. I kurserna diskuteras bland annat mångkulturalitet och pluralism utifrån minoritets- och majoritetsperspektiv, nutida religiös förändring (new age, andlighet, komplementärterapier), sekularisering, religiösa uttryck i film och andra media samt mänskliga rättigheter. Det är viktigt för oss att kursinnehållet speglar och förankras i den forskning som bedrivs på högskolan, och att studenterna skolas i ett akademiskt tänkande där teori, metod och problematisering ingår som viktiga delar.
Hos oss kan du läsa Religionsvetenskap I-III (motsvarande A-C) samt fristående kurser på avancerad nivå. Religionsvetenskap är en del av lärarutbildningen, men kan också läsas som fristående kurser. Universitetskanslersämbetet (eller Högskoleverket som myndigheten hette tidigare) genomför med jämna mellanrum utvärderingar av landets alla utbildningar. I de två senaste granskningarna, 2008 och 2013, fick vår utbildning högsta betyg, och har därmed bedömts vara en av de bästa i landet! Se Högskoleverkets rapport från 2008, och Universitetskanslersämbetets rapport från 2013.
Webbaserad utbildning
På Högskolan Dalarna har vi både kurser på campus och via webben. Den webbaserade utbildningen har under de senaste åren utvecklats och Högskolan Dalarna ligger idag i framkanten både nationellt och internationellt gällande teknisk användning, pedagogiska metoder och didaktisk reflektion. Både föreläsningar, seminarier och kommunikation med läraren sker på våra webbaserade utbildningar idag genom din egen dator hemma. Du är varmt välkommen hit, men du behöver alltså aldrig komma till Falun för dina studier om du läser en webbaserad kurs.
Vår forskning
I ämnet religionsvetenskap på Högskolan Dalarna bedrivs olika slags forskning. Under de senaste åren har våra lärare haft flera forskningsprojekt finansierade av Vetenskapsrådet och Riksbankens jubileumsfond. Eftersom finansiering till dessa projekt har erhållits i knivskarp konkurrens visar det vilken kompetens vi har inom ämnet. En stor del av religionsämnets forskning är kopplad till Högskolans forskningsområde Interkulturella studier (ISTUD). Den forskning vi bedriver handlar om minoritetsreligioner; sumerisk religion och mytologi ur ett genusperspektiv; islams tidiga historia och nutida islamistisk extremism; hur nordisk religion gestaltades under 1600-talet; religion, medier och konstruktion av mening; hur religion och värderingar förs vidare genom berättelser, och mycket mer.
Även Utbildning och lärande utgör viktig arena för ämnets forskningsförankring. Utbildning och lärande har nyligen erhållit rätt att bedriva forskarutbildning. Ämnet är särskilt starkt representerat i de båda kollegiala forskargrupperna SO didaktik (religionsdidaktik) och Utbildningshistoria. Här finns alltså forskningsskompetens inom fältet religion och kulturell reproduktion.
Religionsämnets forskare har också i hög grad kunnat mobiliseras för en rad olika samverkans-forskningsprojekt inom Interkulturellt Utvecklingscentrum Dalarna (IKUD). Religionsämnet har på så sätt både gynnat etablerandet av denna samverkansforskning inom IKUD samt också visat hur religionsvetenskap generellt kan nyttjas i samtidsrelevanta forskningsuppgifter av olika slag, såsom utvärderingar, följeforskning m.m.
Läs mer om våra kompetenta lärare och deras forskning under rubriken "Personal" längre ner på sidan.
Kurser
Kontaktinformation
Ämnesansvarig
Studieadministration
Har du frågor om din utbildning? Kontakta oss.
Vägledning
Vi erbjuder studie- och karriärvägledning, både för dig som funderar på att börja studera och för dig som redan påbörjat dina studier.