Slutligt förslag om lärarutbildningens framtida organisation

Efter dialogmöten, risk- och konsekvensanalyser samt facklig information har arbetsgruppen tagit fram ett slutligt förslag för övergripande organisationsmodell för lärarutbildning. Förslaget hanteras av högskolestyrelsen den 19 september.

Förslaget om en matrisorganisation har under augusti och september processats på flera håll inom högskolan. Under onsdagen den 10 september träffade arbetsgruppen de ansvariga för remissyttrandena samt rektorsfunktionen för dialog om och återkoppling på remissyttranden. Rektor Jörgen Elbe inledde med att återkoppla till att beslutet om en ny organisation för lärarutbildning är ett styrelsebeslut, där styrelsen vill se en förändring. Han lyfte även att omorganiseringen kommer att behöva tid och att det behöver finnas en ödmjukhet inför att utmaningar kommer uppstå.

Ansvariga för remissyttranden lyfte under mötets gång bland annat synpunkter på implementeringsprocessen; att det behövs tid att få arbeta tillsammans. De framhöll också att det finns en vilja till förändring och att lärarutbildningsnämnden kommer bli otroligt viktig för den nya lärarorganisationen. Frågor om vilka mandat nämnden ska ha och hur den ska utses togs också upp.

Arbetsgruppen förbereder inför implementering 2025

Arbetsgruppen föreslår inledningsvis en interim nämnd, som bland annat får i uppdrag att se över vilka beslutsrätter, arbetsordning och sammansättning som nämnden kommer att behöva för att en ny lärarutbildningsorganisation ska få rätt förutsättningar att verka. Hur denna interimnämnd ska tillsättas är ännu inte klart, men arbetsgruppen för dialog med rektorsfunktionen och utbildnings-och forskningsnämnden (UFN) om frågan, samt om implementeringsprocessen i stort.  

– Beslutet gäller den övergripande organisationsmodellen och vi vill ge implementeringsprocessen tid. Eftersom den nya organisationen ska vara på plats den 1 januari 2025, behöver vi redan nu inleda arbetet med en preliminär placering för program, kurser och medarbetare. Under våren 2025 kommer vi då ha utrymme för att justera de organisatoriska placeringarna så att verksamheten blir så välfungerande som möjligt, säger projektägare Maria Jansdotter Samuelsson.

 ”Långsiktigt och strategiskt nödvändigt”

Inför beslutet den 19 september får högskolestyrelsen ta del av remissyttrandena i sin helhet.

– Många kloka synpunkter har inkommit under processen som arbetsgruppen beaktat i den mån det går. Gruppens slutliga förslag på övergripande organisationsmodell utgår från en väl avvägd bedömning av vad som anses vara långsiktigt och strategiskt nödvändigt för Högskolan Dalarnas lärarutbildning, dess kvalitet och högskolan som helhet, säger projektägare Maria Jansdotter Samuelsson.

Högskolestyrelsen kommer den 19 september besluta om:

  • Att Högskolan Dalarna från och med 2025 ska organisera lärarutbildningarna i en matrismodell med ett särskilt organ för ledning, utveckling och samordning av lärarutbildningsområdet.
  • Att Högskolan Dalarna från och med 2025 övergår till 4 istället för nuvarande 5 institutioner.
  • Att ge rektor i uppdrag att besluta om former för beredning av åtgärder inom de områden i matrisorganisationen som behöver hanteras i särskild ordning.

En rad områden, såsom exakt placering av kurser och medarbetare och sammansättning och arbetsordning för nämndorganet behöver hanteras i särskild ordning efter att styrelsens beslut är fattat. Befintliga remissyttranden kommer att föras över till detta arbete. Arbetsgruppens uppdrag med att ta fram förslag på ny organisation för lärarutbildning har inte innefattat att föreslå förändringar i lärarutbildningens innehåll, inte heller att ta ställning till de konsolideringsplaner som samtidigt utreds av andra grupper.

Tidplan för arbetet

3 april: Högskolestyrelsen ger rektor i uppdrag att genomföra en total översyn av lärarutbildningsområdet med syfte att ta fram en ny organisation för lärarutbildning.
8 april: Rektor beslutar om att ge tillförordnad prorektor uppdraget att sätta samman och leda en arbetsgrupp för att genomföra en genomlysning av lärarutbildningsområdet samt ta fram förslag till ny organisati­­on för lärarutbildningarna.
12 april: Rektor beslutar om arbetsgruppens utformning.
20 maj: Rektors ledningsråd diskuterar förslag på ny organisation för lärarutbildningarna.
13 juni: Förslag till ny organisation för lärarutbildningarna presenteras för högskolestyrelsen. Förslaget ska därefter hanteras som styrelsen beslutar.
17 juni – 23 augusti: Förslaget är ute på intern remissrunda inom högskolan.
Under augusti: Risk-och konsekvensanalyser genomförs.
4 september: MBL-information ges till arbetstagarorganisationerna.
10 september: MBL-information ges till arbetstagarorganisationerna.
11 september: Arbetsgruppen träffar ansvariga för remissyttrande samt rektorsfunktionen för återkoppling på och dialog om remissyttranden.
19 september: Högskolestyrelsen fattar slutligt beslut för förslag på ny organisationsmodell för lärarutbildning vid Högskolan Dalarna, alltså ramverket för hur lärarutbildningarna ska organiseras.

Om högskolestyrelsen beslutar att förslaget ska genomföras ska ny organisation för lärarutbildning implementeras den 1 januari 2025.

Med reservation för ändringar.

Senast granskad:
Senast granskad: