Skapa och revidera utbildningsplaner

Här finns stöd för dig som ska författa en utbildningsplan. Utbildningsplanen är en beskrivning av innehållet i ett program, och ska säkerställa att målen i högskolelag och högskoleförordning uppfylls, liksom eventuella programspecifika mål.

Ansvaret för att upprätta utbildningsplaner ligger på respektive institution. Varje institution har ett utskott för kurs- och utbildningsplaner (UKU). För dig som deltar på UKU:s möten finns det checklistor att ta stöd av inför granskningen av utbildningsplaner. Som stöd för dig som lärare följer här en översiktlig information med länkar till beslutsdokument, fördjupning kring teman och resursstöd.

Anmälan om ny utbildningsplan skickas till verksamhetsstödet via examen@du.se, med kopia till ufn@du.se. Vid framtagande eller revidering av utbildningsplan är det särskilt viktigt att vara ute i god tid så att alla funktioner inom verksamhetsstödet har möjlighet att ge det stöd som önskas.

Datum för UKU hösten 2024

IHOV

IIT

IKS

ILU

ISLL

12 november och 10 december

17 oktober och 5 december

26 september och 21 november

3 oktober och 28 november

11 november och 9 december

Administrativa ramar för att upprätta utbildningsplaner

  • Institutionerna har huvudansvaret för att i samarbete med verksamhetsstödet skapa nya utbildningsplaner. UFN fastställer tider för sammanträden i respektive utskott för kurs- och utbildningsplaner (UKU).
  • Högskolans Regler för kurs- och utbildningsplaner skapar tydlighet kring processen samt utgör stöd för dig som är utbildningsplaneförfattare.

Verksamhetsstödets sakkunnighetsområden

  • Inom avdelningen för studentservice och utbildningsadministration finns antagnings- och examenshandläggare för att ge stöd i frågor under processen. Dessa ansvarar också för att granska samtliga utbildningsplaner som formella dokument utifrån Högskoleförordningens, antagningsordningens och den lokala examensordningens stadganden.
  • Innan publicering kan din utbildningsplan behöva språkgranskas. Vid institutionen för språk, litteratur och lärande finns Språkstödet som bistår dig i det arbetet.
  • Högskolepedagogiska utvecklare inom avdelningen för stöd i utbildning och forskning ger stöd angående formuleringar av mål och arbete med utbildningars konstruktiva länkning.
  • Institutionsadministratörerna vid respektive institution ger administrativt stöd till kurs- och utbildningsplaneförfattarna under hela processen.

En mer detaljerad beskrivning finns i tablå 1 i Regler för kurs- och utbildningsplaner.

Skapa ny utbildningsplan

När du skapar en ny utbildningsplan ska du använda den högskolegemensamma mallen för utbildningsplan som finns i Word. 

Ändra utbildningsplaner

Ändringar i utbildningsplan kan göras med hjälp av revidering eller rättelse. Rättelser kan vara tekniska eller språkliga korrigeringar (dvs. felstavning, syftningsfel eller felaktig översättning). Vid rättelse ändras inte programkoden.

Revidering av utbildningsplan genomförs på samma sätt som framtagandet av ny utbildningsplan. Revideringar leder vanligtvis till en utbildningsplan med en ny programkod men undantag kan finnas. Kontakta nämndstödet ufn@du.se om vilka revideringar som kan göras utan att ny programkod skapas.

Vid revidering kan tidigare beslutad utbildningsplan användas som underlag. Kontakta din institutionsadministratör för att få tillgång till denna.

Senast granskad: